Един от хитовете за поддържане на фигура и тонус през лятото е аеробиката във вода. Оказва се, че упражненията в басейн са еднакво полезни за суетните дами, за хора, претърпели контузии и увреждания, и дори за жените в напреднала бременност.

В очакване на първото си дете, Теодора Русинова решава да не губи форма. Вече в 5-тия месец бъдещата майка прави поне по 3 тренировки седмично в басейна.

"Облекчава ми се цялото тяло, чувствам се по-охладена, по-лекичка, подуването като че ли спада... Най-вече болките в кръста, които почват вече. Направо страхотно - особено за жегите", казва Теодора Русинова.

Под инструкциите на бившата многократна шампионка по синхронно плуване Мария Шпицер, десетки жени ваят тела и лекуват болежки във водата. Самата Мария се е запалила по водната аеробика, докато е бременна с първото си дете.

"За бременните е фантастично, тъй като има определена поза, която е по корем, а те не могат да лежат по корем след 4-тия месец. Така се осигурява най-много кислород на бебето. Всички упражнения, които правим, щадят кръстно-поясната област и корема", казва Мария Шпицер.

Все пак е възможно да има противопоказания, затова е задължително всяка бременна да се консултира със своя наблюдаващ лекар. Ако всичко върви по план, Теодора е решила да посещава басейна до последния момент преди термина си на раждане.

"Много неща опитах - и Пилатес, и гимнастика за бременни в един център, но тук ми е най-добре", допълва Теодора Русинова.

Бъдещите майки, избрали водната гимнастика, не трупат килограми, а мускулатура, и след като родят, са стегнати. Упражненията са идеални и за всички, решили да се простят с излишното тегло. Дори не е задължително да можете да плувате.

"За съжаление изключително много деца вече са с наднормени килограми. Много често майката на 45 изглежда много по-добре от дъщеря си, която е на 20. Което е жалко. Но все повече се ориентират към басейна и работим", категорична е Мария Шпицер.

За час тренировка се изгарят около 600-700 калории в зависимост от интензивността. Помага за намаляването на телесните мазнини и целулита и няма опасност от травми и контузии.

"Около 1 месец е срокът, в който може да се смъкнат между 3 и 6 килограма, но това са трайни килограми свалени. Не забравяй, че се смъкват сантиметри. Всеки може да свали на кила, стига да гладува, но сантиметрите стоят. Тук се сваля трайно", допълва Мария Шпицер.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo