Три по-силни земетресения разтърсиха Пловдив и околните села. Според данни на геофизичния институт в града трус със сила 3,6 по скалата на Рихтер е бил усетен в 11:40. В следобедните часове са усетени още два по-силни труса и няколко по-слаби. Земетръсната вълна бе усетена най-силно в селата Ягодово и Крумово. Там има паднали комини, напукана мазилки и стени.

Жителите на село Ягодово усетиха най-силно днешните земетресения, тъй като според данните на геофизиците епицентърът е бил близо до селото им.

"На десет километра югоизточно от Пловдив е епицентърът. Ягодово и Крумово са го усетили като пета степен, в Пловдив около трета-четвърта. Трусът е бил на дълбочина пет километра", обясни научен сътрудник Светла Маслинкова от Геофизичен институт-Пловдив.
Пострадала е сградата на общината в Ягодово, където  има паднала мазилка и тухли от таванското помещение. Част от комините на някои къщи също са пострадали.

"Нагоре -надолу за една секунда беше всичко, някой ги повдигна сградите и ги пусна на земята".

"Звъннаха ми по телефона да си проверя бойлера, защото на моята  кумица и паднал бойлера от земетресението".

Пловдивчани също бяха стреснати от вертикалния трус. Много от тях напуснаха домовете си.

"На осмия етаж ме подхвърли нагоре и ме върна долу, помислих че бойлер гръмна".

"В една будка работя, имаше бучене нагоре-надолу".

Сеизмолозите предупреждават, че вълните след днешните трусове ще затихват постепенно. Затова в следващите три - четири дни може да има по-слаби трусове.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето