Преди близо месец къща в София се срути, заради съседен строеж. От Регионалната дирекция за строителен надзор издадоха заповед за спиране на строежа.

На мястото обаче се строи и до днес, а щетите по къщата не са оправени. През това време пострадалото семейство живее в общински жилища.

"До един месец може и цялата сграда да е готова, но досега ние чистихме калта от тая къща, дето е паднала, ние 22 дни тук се сдухахме да чистим кал и тухли", обяснява работникът на строежа Ахмет.
 
Според заповедта, на строителите им е разрешено единствено да извършват укрепителни дейности. По думите на собственика на срутената къща Румяна Михайлова, по нейния дом почти нищо не е пипнато.

"Тук виждате в какво състояние е къщата, къде е прозореца и на къде е тръгнала стената. Тук е излята една колона, за да не полети тази част надолу", обяснява Михайлова. 

Главният архитект на столичния район Цветанка Ватева твърди, че Дирекцията за строителен надзор не ги е уведомила за наложената забрана за строителство. За съществуването й разбират от собствениците на къщата, които отишли да се оплачат в общината.

"Ние в момента , при нас официално не разполагаме с нищо от ДНСК. - Дори и със заповедта? - Дори и със заповедта. Имаме копие от хората, когато са идвали, при нас ни го оставиха. Но не са ли длъжни да я пратят. Да, първия адресат на заповедта сме ние, но не са ни я пратили", обяснява Цветанка Ватева.

Защо документите не са изпратени на общината не е ясно, тъй като от Столичната регионална дирекция за строителен надзор не пожелаха да отговорят на нито един въпрос на нашия екип. Никой не даде информация защо дирекцията не е проверила дали се спазва забраната. Междувременно инспекторите на общината свършиха тази работа и наложиха глоба.

Едва миналата седмица в общината беше внесен проект за укрепване на срутената къща. Пред bTV местната управа обеща да свика извънреден експертен съвет, за да го одобри по-бързо. Веднага след това започва и работата по къщата, обясниха от фирмата – строител.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето