От няколко дни името "Петкан" е кодово за корупция, подкупи и скандали. Поредният от тях е във висшето ни образование. Петкан е била паролата да влезеш в УНСС, но по втория начин.

Известният преподавател в Университета за национално и световно стопанство и икономист - Петкан Илиев - беше задържан в столично заведение докато получавал подкуп от кандидат-студент. Самият Илиев е разследван в продължение на година - именно за продажба на места в университета.

По ирония на съдбата белезниците на Петкан щракват в петък. И още една ирония – самият Илиев е експерт по въпросите на корупцията, лектор на семинари за борбата с корупцията и изследва корупционните практики.

За да дискутират корупцията във висшето учебно заведение, в студиото на "Тази сутрин" гостуваха проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС, Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и студентката Адриана Иванова.  


"Само от тази сесия имаме трима души, хванати от нашите преподаватели по математика с фалшиви документи на изпита. Тоест това са дубльори с подправени документи", обясни проф. Борисов. "Документите им са при мен и аз ги изпратих на 7 РПУ. В началото аз не обърнах внимание на сигналите- помислих си , че са част от студентския фолклор – винаги има хитрини с които студентите си служат и аз гледам снизходително на това, като на млади хора.

Беше ни предаден списък с имената на 15 души в него, една част от хората вътре са от Благоевград, само двама не са от там. Една част от тях са прекъсвали заради слаб успех", обясни още ректорът на УНСС.


Тихомир Безлов е работил заедно с Петкан Илиев. "Нямам обяснение как е възможно да организираш такава схема, тя действително е сложна. Историята с дубльорите съществува още от 80-те години. Когато има търсене, вероятно ще има и предлагане", смята Безлов.

"Струва ми се, че след време преподавателите ще плащат на студентите си, за да се явяват на изпитите им. До такава степен, според мен, нещата се влошават по отношение на търсене на българско образование. Ние имаме действително една разрушаваща се на много места социална система, образованието е просто част от това, което ни се случва", посочи той.


"Всъщност корупцията е признак на една болна система", смята Адриана Иванова. "Болната система предразполага самата корупция. Учудена съм, че и проф. Борислав Борисов и Тихомир Безлов говорят за изненади. Всъщност изненади в тези схеми няма. Ние сме чували и за други практики – например преподаватели дават частни уроци, накрая уроците дават съответните задачи за изпитите". каза още тя. 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето