Проверка на bTV показа, че на пазара се предлагат забранени препарати за отслабване. Често хората, в желанието си да свалят няколко излишни килограма за лятото, прибягват до хранителните добавки, за които медиите са информирали, че са забранени и опасни. Репортаж на Кристина Владимирова.

Преди време в bTV Новините ви съобщихме следното: "Изпълнителната агенция по лекарствата блокира продажбата на хранителна добавка "Мей Зи Танг" - желирани капсули за отслабване. След анализ е установено, че капсулите са опасни за здравето."

Година след това предупреждение, все още всеки може да си купи "Мей Зи Танг" лесно. Обявите в интернет са много. Така се свързваме и с Валентина. Тя ни уверява, че въпреки забранените хапчета, те са безвредни, а страничните ефекти са по-скоро мит.

"Не става лошо - просто всичко е до мозък. Вие, като се наплашите и като го изпиете, ще седите и ще чакате да ви стане лошо. Разбирате ли, всичко е какато вие си го втълпите. Просто няма как да ви стане лошо от нещо, което потиска апетита. То влияе, но влияе на това - как се казва, което ти потиска апетита в мозъка", обяснява по телефона тя.

Разбираме се за среща, на която момичето да ни продаде опаковка от забранените хапчета за отслабване. Пак получаваме уверение, че няма опасност за здравето ни.

"На това няма ментета. На това има онези зелени боклуци, които ги произвеждат - в едни зелени опаковки. А те ми идват в кашон, в един голям кашон. Има упътване, което не може да го разбереш дали е на китайски, дали е на японски. Вярно, не го вземат много хора, но който го е пробвал", продължава да ни уверява тя.

Казва, че разбира, че хапчетата са добри по срока на годност: "Тези са произведени април - добити са април. Ето, те са си маркирани", показва момичето. 

Цената им е 25 лева.

Занасяме хранителната добавка в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Зелените хапчета са им добре познати. Там казват, че и други забранени хапчета за отслабване - "ЛиДа Дайдайхуа" - също се продават нелегално. Забранени са защото съдържат два пъти повече от веществото сибутрамин. 

"Силбутраминът е вещество, което повишава кръвното налягане, предизвиква ускоряване на сърдечния пулс, предизвиква безпокойство и безсъние. Това са все неща, които в съчетание с друго заболяване, могат да представляват и риск за здравето на човека -  разбирайте смърт", обяснява доц. Жасмина Мирчева, директор на ИАЛ.

Два дни след като купихме "Мей Зи Танг" от Валентина, пак й се обаждаме. Момичето отказва да застане пред камерата. Въпреки това разказва защо е решила да продава в интернет хапчета, забранени за продажба у нас.

"Защото ми предстои сватба, годеж и реших да отслабна. Просто ми останаха много и пуснах обява, за което съжалявам. Можех аз да ги изпия, можеше да ги оставя, можех и на приятелки да ги дам", заявява Валентина.

Казва, че никога не е виждала човека, от когото е вземала лекарствата. Връзката между двамата е била по телефона.

"Ами той ми обясни добре за какво става въпрос. Обясни ми действието - на тези, на които се обадих преди това, не ми вдъхнаха доверие", признава още Валентина.

От ИАЛ заявиха за bTV, че извършват постоянни проверки в интернет за сайтове, продаващи забранени хранителни добавки. За да бъде контролът още по-успешен, от агенцията разчитат и на сигнали от гражданите.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето