Гореща вълна заля Балканите и Стария континент. Прогнозите на синоптиците за екстремни горещини в България се сбъднаха. 40-градусови жеги се очакват и в събота.

Най-горещо беше в Русе - там термометрите сочеха 40,2 градуса. Около 40 градуса показваха термометрите и в Сандански и Пазарджик. Около градус под тях беше във Велико Търново.

Въпреки 40-градусовите температури днес, рекорди не бяха отчетени. Денят беше изключително горещ, но през 2007 година на днешната дата е било с още по-високи температури - тогава те са стигнали до 45 градуса. Въпреки това, и днес жегите успяха да променят обичайния ни ритъм, колкото и да не го искаме.
В Благоевград живакът в термометрите достигна 43 градуса на сянка. Заради горещото време центърът на града опустя още преди обяд.

От началото на седмицата лекарите от Спешния център в Благоевград са оказали първа помощ на десетки хора, почувствали неразположение от топлината.

Край морския бряг в Бургас високите температури доставят повече удоволствие, отколкото неприятности. Спасението от жегата край морето е - в морето. Там горещата вълна се понася по-леко, не само заради по-прохладния въздух, но и заради водните забавления.

Най-оживеното място в Бургас и при рекордните температури е мостът. Въпреки че е неохраняема зона, там младежите се надпреварват да демонстрират умения при скокове във вода.

За търсещите по-спокойни развлечения, корабче предлага прохладна разходка до близкия остров.

Още в събота привечер ще започне захлаждане, така че в неделя вече температурите ще са далеч по-приятни. Понижението, спрямо събота ще е чувствително 10 - 12 градуса. След това поне до края на месеца чак толкова горещи дни като тези сега няма да има.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето