Ще има усещане за криза особено осезателно в началото на зимния сезон и към неговия изход. Това заяви в предаването "Тази сутрин" финансистът Емил Хърсев. Той допълни, че до този момент на годишна база имаме 10% ръст на доходите спрямо миналата година, така че не се е усетил все още някакъв удар върху доходите на населението в България.

Слабостта на антикризисната стратегия на ГЕРБ е, че тя беше в предизборен вариант, заяви Димитър Манолов, вицепрезидент на "Подкрепа". Той допълни, че сега тази програма ще трябва да се появи в работен вариант и няма кака между двата да няма разлики.

По отношение на намалението с 5% на осигуровките Манолов каза:

"Това е абсурд. То е абсолютно ненужно и няма да доведе до никакъв позитивен резултат, най-малкото в криза. Единственият резултат, който ще бъде забележителен – около една шеста ще намалеят приходите в пенсионната система. Тоест, пенсионерите получават риск за пенсиите си, твърде сериозен".

По-ниските осигуровки няма да задържат и работните места, добави Манолов и обясни защо: "Тези 700 милиона представляват около 1% от Брутния вътрешен продукт. Ако приеме, че бизнесът бъде облекчен в разходите си с 1%, нали не мислите, че 1% ще му помогне да оживее, да получи облекчение. Друг е въпросът, че тези средства по схемата ще бъдат разпределени, защото тези 5-процентни пункта ще трябва да бъдат разпределени между работодател и работник, защото  вноските се плащат солидарно, т.е. облекченията за евентуалния работодател ще бъдат под половин процент. Нелепо е да се говори, че тази мярка ще постигне резултат.

Резултатът ще бъде удар върху пенсионната система

И нейното окончателно разсипване. Известни са тези бизнес-кръгове, които се въртят в момента около ГЕРБ, които се въртяха преди това около тройната коалиция и които се завъртяха най-напред около правителството Сакскобургготски.и ДПС. Те започнаха погрома върху осигурителната система".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето