През последните дни десетки предупреждения в германския печат определят България като "опасно място". Публикациите са насочени към хилядите германски граждани от турски произход, които се прибират в родината си всяко лято. Вестниците твърдят, че по пътищата у нас дебнат фалшиви полицаи, а магистралите са блокирани от грабители.

Стотици хиляди гастарбайтери преминават транзитно през България. Два пъти всяка година - за Турция и после обратно за Западна Европа. Като едно семейство, което екипът на bTV засича на бензиностанция на автомагистрала "Тракия". Семейството е предупредено от свои познати, че в България има фалшиви полицаи, които изнудват чужденците.

"Имаме страхове и изобщо не можем да повярваме, че в една европейска страна има нещо такова. За съжаление обаче трябва да кажа, че това съществува. Преди половин час преживях нещо подобно - въпреки, че преминах на зелен светофар, полицията ме спря и трябваше да платя глоба".

Гастарбайтерите казват, че се страхуват от пътуването си през България. Дори и да не са пострадали лично, всички са чували за магистралните грабежи и измами.

"Опасно е, да. Нямам доверие на никого. Вечер спирам и пътувам само през деня. До сега не съм пътувал вечер. Тръгвам от Германия през нощта и когато стигна до България е ден".

Освен за магистралните грабежи германската преса предупреждава и за други трикове като това, че полицаите принуждават да се купува винетка от тях. На по-висока цена.

От МВР обясняват, че всички държавни структури работят за сигурността на гражданите по пътя. На границите се раздават и специални брошури със съвети.

"Като започнем от това по какви пътища да кара и по какви маршрути да се движи и стигнем до това, примерно, каква му е глобата, ако той надвиши скоростта си с 10 или 15 километра, механизма, по който би следвало той да плати глобата", обяснява оперативен работник от МВР.

Полицаите от магистрална полиция на София - област са тези, които се сблъскват с гастарбайтерите. Шефът им твърди, че въпреки обвиненията, при неговите хора корупция няма.

"Мога да кажа че посегателства над чужди граждани през последните две години няма регистрирани на територията на областната дирекция", каза гл. инспектор Божидар Вучков от ОДП София - "Престъпления по пътищата".

 В рекета на гастарбайтерите обаче има и нововъведение - фалшива имунизация срещу свински грип:

"Казаха ни, че трябва да платим 50 евро на човек. И то не на границата, а когато пътувам по пътя, ме спират полицаи и директно ме питат дали имам ваксина срещу свински грип".

Героят на репортажа бърза да настигне брат си. За да не пътува сам през България.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето