Борислав Атанасов (33 години) беше похитен снощи. Семейството живее в затворен комплекс в "Симеоново" и преди да се приберат от среща със свои приятели, мъжът купил неща от близък магазин. Отвлечен е пред стълбите на къщата, където е бил причакан от трима мъже, двама от които въоръжени, по данни на съпругата му, която станала свидетел на случващото се. 

Те са го чакали пред къщата и за не повече от минута са напуснали мястото заедно с похитения. Интересно е, че комплексът е луксозен, но достъпът до къщите е абсолютно свободен. От известно време няма охрана, което явно се е знаело от похитителите.

В кратко интервю, специално за bTV генералният комисар Павлин Димитров каза следното:

"Това е добре организирано отвличане, всичко това се е развило в рамките на около една минута. В момента колегите работят много активно. Трудно е да се диференцира точно мотива. Борислав Атанасов е криминално проявен – грабеж, незаконно притежание на оръжие, противозаконно наемане на моторни превозни средства, а преди няколко години е изтърпял ефективна присъда в затвор в Германия, за участие в група, която е използвала фалшиви кредитни и дебитни карти.

Една от версиите, по които се работи е отвличане за изясняване на финансови взаимоотношения. Според мен като че ли това е водеща версия".

От МВР се въздържат да коментират какъв точно е бил престъпния бизнес на Атанасов, но е показателно, че и отделът за борба с наркотиците е ангажиран в събирането на информация за личността му.

По неофициална информация отвлеченият е имал отношение към бизнеса с кокаин и по-конкретно с канали за осигуряване на транзитно преминаване на по-големи количества през България за Западна Европа.

Смята се, че Атанасов е "сбъркал", казано на жаргон. Може да се спекулира с това, че той е бил свързан с проваления транзит на няколкостотин килограма кокаин, които бяха задържани на пристанище Варна, но с това за сега само може да се спекулира.

Официално той има строителна фирма, чиято дейност също се проверява. Знае се, че е внасял луксозни коли от чужбина. 

 

По-известните отвличания у нас

На 17 юли полицията задържа трима, поискали откуп от 50 000 евро за отвлечен младеж - Александър Клаус Краузе. Софийският градски съд остави похитителите в ареста за постоянно.


На 28 март 2009 г. изчезна столичният бизнесмен Киро Киров. Първоначално похитителите са поискали 2 милиона лева откуп от близките, но накрая са се съгласили на 1 милион. След 17 денонощия отвлеченият бизнесмен беше освободен и описа похитителите си като мъже с полицейски униформи в джип със син буркан.


На 22 май миналата година президентът на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев е похитен, докато паркирал колата си пред блока. След три седмици в плен Бончев беше освободен, но на негово място беше хваната съпругата му Камелия. В крайна сметка Ангел Бончев обяви, че дарява 157 хиляди евро на фондация за борба с рака на гърдата и жена му беше освободена.


Три месеца по-рано изчезва шефът на най-голямата фирма за доставка на строителни материали по Южното Черноморие Стоян Стоянов. Тогава той паркира автомобила си "Лексус" в подземния гараж на кооперацията. Бургаският бизнесмен е обявен за общонационално и международно издирване от Интерпол, но досега всички опити да бъде намерен завършват без резултат.


На 9 юли полицията задържа двама младежи, сочени като са подбудители и помагачи на отвличането. От прокуратурата съобщиха, че поръчителят е българин и става въпрос за бизнес интереси на конкурентна фирма.


През октомври 2007 година пък 30-годишният Михаил Краус, син на екстранспортния министър Вилхем Краус, е отвлечен от неизвестни лица. Първоначално семейството отказва да плати исканата сума от 1,2 млн. евро. В отговор похитители отрязват последната фаланга на малкия пръст на дясната ръка на Михаил. Михаил Краус е освободен на 20 ноември 2007 г. след плащане на 300 хиляди евро.


От 2004 година пък няма следа от сина на президента на футболен клуб "Славия" Венцеслав Стефанов. Димитър Стефанов е отвлечен близо до хотел "Плиска" на стотина метра от Първо РПУ, до семейното заведение.
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето