Без промяна остава състоянието на четиримата отровени със зелена мухоморка, които бяха приети в Пирогов" в неделя.
Гъбарите, екстремисти, казват, че най-голямата тръпка е, когато се събудят рано сутрин след похапване на диви гъби. Ако не търсите адреналина от брането и неизвестният резултат след това - може да се доверите и на специалисти.
От 40 години познавачът на гъби Емилио Станков събира най-вкусните гъби. Той е донесъл диворастящи събратя на гъбите, които продава и от които обикновено може да се яде само веднъж.
"Тук имаме зелена мухоморка, дяволска, пантера и бясна гъба - който яде веднъж от тях няма да повтори. Това са много силно отровни - ако не за живота, то поне за здравето и то за цял живот".
Най-голямото коварство на гъбите, оказва се, не е само отрова, а начинът, по-който тя се задейства. Понякога сигналите за това, че гъбите са били отровни идват след 24 часа. За това време обаче черният дроб е почти безвъзвратно поразен.
"Последствията са трагични – сърце, черен дроб, жлъчка - всичко си отива".
Гъбата, от която може да има по-малко поражения е Дяволската гъба. Все пак е силно отровна. Двойник е на изключително вкусната манатарка. Когато се разчупи - посинява. Но, оказва се, и това не е достатъчно доказателство за съдържание на опасните за живота токсини.
От опит Емилио казва, че ако отровни и ядливи гъби растат близо, не е задължително опасните токсини да се прехвърлят.
"Все пак, за да е спокоен човек, по-добре да помисли и да се откаже, отколкото да последват усложнения", смята познавачът на гъби.