Предварителните очаквания, които може да имаме към доклада на ЕК, са свързани с факта, че и в предишни доклади се посочваше липсата на конкретни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. И като основна причина за това, както и преди се посочваше липсата на политическа воля. Това коментира в студиото на "Тази сутрин" евродепутатът Румяна Желева.

След избора, който направихме ние - българските граждани, на 5 юли ясно заявихме желание за промяна на статуквото и за това да дадем вота си на политическа сила и на политически лидер с ясно заявено желание за политическа промяна в точно тези две области - борбата с организираната престъпност и корупцията, както и злоупотребите с европейски средства, каза Желева. По думите й в доклада са посочени някои промени, които трябва да се свършат в законодателно отношение - промени в областта на Наказателния кодекс, също така да се прилага по-ефективно законът за конфликт на интереси.

"Знаете, че често бяхме критикувани в началото, че не го приемаме, а впоследствие, закъсняхме с това да влезе в сила в този закон. Нищо, че приложението му все още остава проблем, както и на редица други добри законодателни актове. Но в крайна сметка ние живеем в общество, в което очевиден е дефицитът на правова държава. Усещането за несправедливост е наистина голямо. И крайно време е да направим така, че върховенството на закона да бъде наистина за всички.

Според Желева в доклада отново ще се споменава работата на администрацията и необходимостта тя да бъде подобрена в тези две области - на правораздаването и в областта на вътрешния ред.

"Сега новото българско правителство ще има възможност да направи така, че да създаде условия и усещане за сигурност у хората, които работят в тази администрация. Защото усещането за спокойствие и сигурност ще ги мотивира да дадат най-доброто от себе си", каза евродепутатът.
 
По повод очакванията на хората за "чистка", тя каза, че който не си върши работата, не трябва да се храни, цитирайки българската поговорка.

"Сигурна съм, че в тази администрация, която се занимава с тяхното управление, с администрирането на този процес, има хора, които са наистина добри професионалисти, които са успели да натрупат достатъчно знания в тази област, която е много трудна, свързана с много сложна регламентираща я база", каза Желева.

Който е нарушавал правилата, трябва да бъде наказан

"Това са очакванията на българските граждани и това е нещо, което ще ни отлепи от, така, мисленето и от определението за нас, че ние не сме в състояние, когато има нарушения, да ги наказваме своеобразно  закона", посочи евродепутатът.

Ще има ли бърза развръзка с еврофондовете?

Като евродепутат мога да ви уверя, че ние, моите колеги в европарламента, а и всички, които в ГЕРБ работим в областта на еврофондовете, на външнополитическите отношения, провеждаме много разговори и настояваме пред нашите европейски партньори наистина проектите да бъдат придвижвани по-скоро. Разбира се, и в областта на транспорта, амбицията на ГЕРБ да построи и да завърши магистрала "Тракия", други транспортни проекти да бъдат осъществени”, каза Желева.

Наистина това е уникален исторически шанс

Аз мога да го кажа като европеец. Подобряването на инфраструктурата е част от това да направим България по-европейска държава, смята Желева.

Повече за изборите вж. на Izbori.btv.bg