Холандски активист за защита на животните е бил арестуван вчера по подозрение, че планира атентат срещу кралица Беатрикс, съобщи днес неговият адвокат, цитиран от Франс прес.
    
Петер Янсен отрича да е готвел покушение срещу държавния глава. 24-годишният Янсен е известен в Холандия с прозвището „Голия вегетарианец”.
    
Прокуратурата потвърди, че активистът за защита на животните е бил задържан в южната част на страната. Тя съобщи, че той е заподозрян в подготовка на атентат, но без да уточни срещу кого. Заподозрян е и в притежание на огнестрелно оръжие.  
    
Янсен бе задържан през април тази година след зрелищна акция в стопанство за визони, при която бяха пуснати на свобода 2500 животни. Той бе освободен временно от ареста на 30 юни.
    
Холандската кралица вече стана обект на нападение на 30 април тази година, когато при атаката бяха убити седем души, припомня Франс прес. Загубил работата и жилището си 38-годишен холандец се вряза с кола в парада по случай националния празник - Денят на кралицата. Нападателят почина по-късно от раните си.