Обиколката на американския вицепрезидент Джо Байдън в Украйна и Грузия цели да балансира неотдавнашното посещение на президента Барак Обама в Москва, пише руският вестник "Комерсант".

Мисията на Байдън е да убеди Киев и Тбилиси, че затоплянето на отношенията между Съединените щати и Русия няма да е за сметка на подкрепата на Вашингтон към бившите съветски републики.

В Киев Джо Байдън ще се срещне с президента Виктор Юшченко, премиера Юлия Томошенко, както и претендентите за техните постове на предстоящите избори в сраната. Основните теми ще бъдат енергийната сигурност и отбраната, както и евроатлантическото бъдеще на Украйна.

Мисията на Байдън ще продължи в Тбилиси. Ден преди посещението на американския вицепрезидент в Грузия, президентът Михаил Саакашвили призова опозицията за диалог и предложи серия от реформи, в опит да оправдае доверието на Съединените щати след военния конфликт с Русия миналото лято:

"Трябва да задвижим напред нови инициативи, докато работим по реформите. На първо място това е избирателната система. Нека я направим приемлива за всички, за да няма ситуации като: "Загубих изборите - значи са били фалшифицирани", каза президентът на Грузия.

Според коментари в руските вестници Байдън подготвя Украйна и Грузия за плавна смяна на властта, след като политическата криза в двете страни се задълбочи.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето