Създаване на центрове за приемане на сигнали за лекарства с нежелани реакции планира Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Това съобщи директорът на агенцията доц. Жасмина Мирчева. 

Тя уточни, че такива центрове първо ще бъдат изградени в университетските болници. Агенцията ще се отвори за всички академични кадри на медицинските университети - те да станат място, където гражданите да подават сигнали за лекарства с нежелани реакции. Това е практика в много европейски държави, посочи Мирчева.

Агенцията планира да издава бюлетини за подобни лекарства, които ще бъдат разпространявани във всички медицински звена, а в по-големите болници ще бъдат поставени пощенски кутии за сигнали на граждани.

От началото на годината в ИАЛ са постъпили 16 сигнала за лекарства, за които има съмнения, че са фалшиви. Седем от сигналите са подадени от граждани. При проверка на агенцията по сигнал на митническите власти е установен и опит за неразрешен внос на лекарство, произведено от нерегистрирана фирма извън ЕС.

До края на годината ИАЛ ще въведе на своята интернет-страница гореща линия за сигнали. Освен нежелани лекарствени реакции, които не са описани на листовката (като поява на обриви, кашлица, крампи, световъртеж), пациентът може а съобщава за лекарства, при които има отклонение в текста на
опаковката и вида на медикамента. Видът на опаковката на лекарството трябва да бъде изряден, задължително да има текст на български език и той да бъде четивен, посочи Мирчева.

Според отчета на ИАЛ в сравнение с миналата година до юли 2009-а са извършени двойно повече проверки на производствени халета, аптеки и дрогерии. За нарушения са наложени глоби в размер на 800 000 лева - срещу 664 000 лева за миналата година. Най-много нарушения - около 60 на сто, са за неправилно съхранение на лекарства, почти 20% - за отпускане на лекарства без рецепта, 20% са за работа на помощник-фармацевт без надзор на фармацевт и 5 на сто - за работа на неквалифицирано лице. Събираемостта на глобите е под 50 на сто.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето