Контактната група от страна на "Ред, законност и справедливост" няма да отиде на насрочените за днес преговори с групата на ГЕРБ. Това обяви в предаването "Тази сутрин" лидерът на РЗС Яне Янев. "Ред, законност и справедливост" няма да подпише и предложения меморандум. Янев заяви, че партията му не е изкушена да участва в изпълнителната власт.
 
"Ние няма да подпишем предложения от ГЕРБ меморандум, защото в него няма нищо паметно и по никакъв повод не можем да нарушим европейската политическа практика. От ЕНП знаят, както от Съюза на европейските консерватори и реформисти, че може да се подпишат само политически документи. Меморандумът е една бележка, която междувпрочем е ненужна, тъй като далеч преди изборите, месеци преди тях аз съм се разбрал с Бойко Борисов, че той ще има нашата подкрепа за негово правителство", обясни Янев.
 
Председателят на РЗС очаква среща с лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов на лидерско ниво. Според Янев трябва да се преговаря само с Борисов
 
Бойко Борисов е получил вота на доверие от българските граждани
 
"Считаме, че г-н Цветанов, който ще стане министър на вътрешните работи, трябва все повече да се деполитизира, защото политизирането на МВР е изключително опасно и видяхме какво се случи в предишни правителства", обясни Янев.
 
Трябва да има отговорност, тя трябва да бъде персонална, а не обща
 
Повече не бива да важи поговорката -"гарван на гарван око не вади", която важеше 20 години. На хората им омръзна да живеят в такава държава, при която всичко е един водевил. И ще имаме разговор с г-н Борисов на тази тема, защото корумпираните чиновници, министри, зам.-министри са достатъчно
много и тогава, когато има екипност в работата между институциите, се получават резултати. Когато има еднолично решаване на какъвто и да било въпрос, той не може да получи отговор такъв, какъвто иска обществото, посочи лидерът на РЗС.
    
РЗС няма да допусне никой да се меси във вътрешните й работи
 
Всеки, който се опита да бъде изкушен по един или друг повод, ще бъде незабавно изключен от "Ред, законност и справедливост", защото ние имаме претенции да сложим първо ред в нашия си двор, а след това ред в държавата”, каза Янев по повод информацията за покана към член на партията за министерски пост.
 
Не сме изкушени от желанието да влизаме в изпълнителната власт
 

"Можем да чакаме, много можем да чакаме - година, две, три и повече. Ние искаме, и единствени, мандатът на този парламент да бъде възможно най-кратък, защото считаме, че проблемите, които съществуват пред държавата, пред държавността изобщо могат да бъдат решени само със свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Необходим е нов основен закон на държавата", отново посочи Янев.
 
Той обясни, че дават 6 месеца на ГЕРБ, защото "наследството е много тежко и защото имат приятелски отношения с Бойко Борисов".
 

Даваме му повече, не както в европейските държави сто дни, за да може той да предприеме необходими действия и да има ефект от тях, да ги почувства обществото, а не да ги разберат само медиите. И последното, което бих искал да ви кажа, че ние няма да отидем на преговори с контактната група на ГЕРБ, защото на тези срещи, които са провеждани до момента, има едно празнословие, едни общи приказки. Държавата няма време да чака политическото празнословие. Необходими са конкретни и бързи действия”, отбеляза Янев.

Повече за изборите вж. на Izbori.btv.bg