Колко са паметниците на Васил Левски в България и по света и кои са най-любопитните места, на които те могат да бъдат видени? Надали повечето българи подозират, че има паметник на Левски в далечното кубинско градче Сиенфуегос.

Хората вероятно не знаят и факта, че паметници на Левски са издигнати на три континента. Организаторите на начинанието "Да преброим паметниците на Левски" си поставят за цел да съберат материали за всички паметници на Апостола в България и по света. Резултатите от проведеното четиримесечно проучване бяха оповестени на пресконференция в София.

Изненадващ бил откликът от страна на обществото. Стотици емоционални писма, придружени със снимки, заваляли към редакцията на сайта, който организира мероприятието. Най-много от тях били изпратени от млади хора до 30-годишна възраст. Една от тези емоционални истории била за паметника на Левски в Куба и неговия създател - Тодор Кузманов.

"Българите, живеещи там, са искали заводът, носещ името на Васил Левски, да има и негов паметник, защото са се страхували, че някога, след време, може да се смени името на завода, а са искали да остане това на Левски. Затова предприемат изграждането на паметника. В деня на откриването на паметника, Тодор Кузманов казва: "Аз сам строших гипсовата отливка, за да няма друг подобен паметник", разказва Ивет Лалова. 

Българските общности зад граница също взели участие в инициативата. Димитър Боримечков е бесарабски българин от Молдова, където живеят около 80 хиляди наши сънародници.

"Това е велика личност, Васил Левски, всеки бесарабски българин, където и да живее, на село или в града, има нещо, което пази тук в сърцето, в душата си", обяснява Боримечков.

Организаторите отправиха покана към всички българи да изпратят информация и снимки за паметника на Левски в населеното място, където живеят.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето