132 години от рождението на големия български писател Елин Пелин се навършват днес. Той е роден на 18 юли 1877 година. Димитър Иванов Стоянов, както е истинското име на писателя е бил голям любител на природата и на животните и това е пресъздадено в разказите му. Бил е човек, надарен с голямо чувство за хумор, което личи от неговите хумористични произведения, обяснява Евгения Радева – уредник на къщата-музей на писателя в софийското село Байлово.

По думите й най-обичаната и популярна негова творба е повестта "Гераците". Той е смятан за един от най-големите "художници" на българското село, майстор на късия разказ в българската литература. Създател е на множество ярки, незабравими образи от разказите "Напаст божия", "Ветрената мелница", "На нивата", "Стария вол", "Андрешко".

Между 800 и 1000 души годишно посещават къщата-музей. Пролетта е най интензивният период на посещение – от началото на март до края на май месец, посочи Радева. Чуждестранните туристи проявяват голям интерес към самобитната подредба на стаите.

Къщата на Елин Пелин се състои от три стаи, в които са подредени съдовете, мебелите и книгите от онова време, в което той е живял в Байлово. Експозицията, намираща се в дом-паметника на центъра на селото, е уредена като музейна сбирка и се нарича "Живот и творчество на Елин Пелин". В нея е проследен жизненият и творчески път на автора.

По повод годишнината от рождението на Елин Пелин в къщата-музей в село Байлово е представена изложба от детски рисунки, която ще остане там до края на тази година.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето