Най-много валежи са паднали вчера в областите Монтана, Стара Загора и Смолян. Обстановката в страната след дъждовете се нормализира, съобщават Министерството на извънредните ситуации (МИС).   

За последните 24 часа най-голямо количество дъжд се е изсипало в района на Оряхово - 104 л./кв. м., около 50 л/кв.м. са били валежите в Драгоман, Враца, Елхово, Плевен, Лом, Ловеч и София.  

Екипи от Монтана са отводнили 14 избени помещения на ул. "Хаджи Димитър" в града. Проблемите с електрозахранването в област Смолян са отстранени. През днешния ден ще продължи разчистването на кални наноси от общинската пътна мрежа в областта.    

През изминалото денонощие екипите на министерството са участвали в 44 акции по отводняване, оказване помощ на закъсали автомобили и отстраняване на опасни дървета и клони. Те продължават работа в засегнатите от пороите райони на страната. 

Падналите поройни дъждове, придружени на места с градушка, гръмотевични бури и силен вятър наводниха частни и обществени сгради. Нанесени са сериозни щети на инфраструктурни обекти, на много места сериозно е пострадала  селскостопанската реколта.

Най-засегнати от интензивните валежи са областите Смолян, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Разград, Монтана, София, Бургас и др.  Трудно проходими са  много улици от вътрешната мрежа на малките селища в страната. В Смолянско реките са повишили нивото си, има опасност и от активизиране на свлачища.       

Наводнени са приземни етажи на къщи в кв."Хаджи" в Златоград, в село Лехчево, обл. Монтана, в село Ясен, обл. Плевен, в Пловдив, Бургас, Ямбол. Разчистват се пътища от паднали пречупени клони, дървета и затлачени от пороите щахти.

В селищата на община Червен бряг - Койнаре, Телиш, Сухаче, Лепица, Рупци, и Девинци от падналите поройни дъждове са протекли покривите на частни домове и обществени сгради - училища, църкви и кметства. В Ямбол е било отстранено паднало дърво върху електропровод в село Овчи Кладенец.

МИС препоръчва на гражданите да използват телефон 112 при нужда от спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти. При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и да изчака спирането на пороя.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето