Тазгодишното издание на песенния фестивал "Бургас и морето" няма да има конкурсен характер, а ще събере на една сцена своите най-големи хитове през годините и техните изпълнители. Новата концепция ще бъде подарък за почитателите на добрата българска музика от началото на фестивала през 1973 година досега. Това заяви на пресконференция в Бургас авторът  на идеята за тазгодишното издание Даниела Кузманова, която е  дългогодишен музикален редактор, текстописец, музикален  експерт и е следила отблизо развитието на фестивала през всички години на провеждането му.

Целта е, поглеждайки назад, да се направи преценка и да се повишат критериите на конкурсните песни. Освен това така ще се даде повече време на българските композитори и текстописци да напишат песни за "Бургас и морето" 2011, които да са достойни за първото място, допълни Кузманова.

Тази година фестивалът ще бъде в една вечер - на 31 юли в Летния театър. Ще се състои от 16 песни заели първо място на публиката или журито от първия му период от 1973 година до 1987 година и от втория - от 1996 година, когато е подновен, до 2009 година.

Ще бъдат включени и други осем песни - най-новите и последни хитове от конкурса "Бургас и морето" и песни, незаели първите места, но останали във времето и в сърцата на публиката, каза Кузманова.

Целта на организаторите е песните да бъдат представени от техните оригинални изпълнители, като всеки от тях ще участва само с 1 песен. Златните песни на "Бургас и морето" ще бъдат събрани в общ диск.

На срещата бе обявено и началото на една нова инициатива - събиране на снимки от стари, миналогодишни издания на музикалния фестивал, с които ще бъде открита изложба преди началото на двайсет и осмото издание.