При престрелка тази нощ тежко беше ранен полицай от районното управление в Своге. Повече от 12 часа за живота му се борят екипи от Военномедицинска академия. Престрелката е станала между село Бов и Своге, при задържане на двама криминално проявени обирджии. Двамата са оказали насилие върху две жени от село Бов и са избягали с личния джип на една от тях.

В 6:30 часа тази сутрин, екипът на полицията е настигнал двамата мъже в откраднатия джип. Дежурните полицаи са поканили обирджиите да се предадат, но единият започнал стрелба и ранил тежко полицая Любомир Митов.

Около 2 часа тази нощ Албена Димитрова чува лай на шестте кучета, които охраняват имота й и виковете на детегледачката Иванка. Двете жени живеят сами с едногодишния Владимир в бивше свързочно поделение. Двама мъже нападат Иванка. Албена се опитва да й помогне, но не успява- завързват я и й взимат двата мобилни телефона.

Детето за радост спи през цялото време и не е пострадало. След като двамата напускат имота, Албена успява да се отвърже, стига до съседите и оттам подава сигнал до полицията. Дежурният патрул настига обирджиите и един от тях - полицай Любомир Митов е тежко ранен.

Малко след престрелката втори патрул задържа обирджиите и ги откарва в районното управление в Своге.

Министър Миков определи инцидента като "арогантно посегателство срещу полицията"

и призова обществото да „следи под лупа" действията на прокуратурата и съда:

"Апелирам към органите на прокуратурата за бързи действия по извършване на процесуално следствените действия, за скорост, защото това посегателство освен по отношение към този служител е и грубо, арогантно, тежко посегателство срещу обществения ред, на което обществото и органите на съдебната власт трябва да дадат съответния отговор".

Състоянието на полицая е стабилно, но животът му все още е в опасност.

Това научихме от ВМА. Той има две огнестрелни рани - едната в областта на шията, с раздробена челюст, а другата рана е в областта на корема, с много разкъсани органи и голяма кръвозагуба. За да го спасят лекарите са задействали специална порцедура, която се прилага от медиците на НАТО на бойното поле в Ирак и Афганистан.

"Изключително критична е ситуацията - засега успяваме да поддържаме кръвното му налягане и да правим операцията едновременно - но пораженията са много тежки. Огромен екип работи - но засега не е ясно какъв ще е изходът от всичко-това което вършим". 

Още двама са задържани във връзка с грабежа тази сутрин

на гара Бов, съобщиха от пресцентъра на МВР. Непосредствените извършители на тежкото криминално престъпление са признали, че са част от четиричленна организирана престъпна група, създадена с цел грабежи. Рано следобед бяха задържани Г.М.(37г.) от Любимец, Хасковско и И.М. (32г.) от Кремиковци.

Под ръководството на Софийската окръжна прокуратура е започнато досъдебно производство по описа на районното управление на МВР в Своге за случая с полицай Любомир Митов. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
         
Производството е за грабеж на вещи в големи размери и опит за убийство на лице от състава на МВР. В присъствието на дежурния прокурор на СОП е извършен оглед на местопроизшествието, свързаните с него претърсване и изземване, и разпити на свидетели-очевидци. Следствието продължава, добавят от прокуратурата.
        
Предстои повдигане и предявяване на обвинение на извършителите на деянията

и внасяне на искания в Софийския окръжен съд за вземане на постоянни мерки за неотклонение "Задържане под стража".

Десетки служители на МВР от СДВР и ОДМВР-София дариха кръв за своя колега.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето