16 души потърсиха помощ в пазарджишката болница след натравяне с дюнери. Стоян Георгиев провери какви са рисковете при консумация на арабски сандвичи в топлото време.
19-годишният Светослав Божилов обича дюнери и редовно си похапва. На главната улица в родния му град Пазарджик има три заведения за дюнери. Последната арабска закуска за Светослав обаче свършва в болницата:
"Почнах да чувствам тежест в корема, повръщане температура, диария. То точно това беше най-страшното, че като го ядохме, нищо ми нямаше. И после изведнъж като ме отряза мен и брат ми. Той брат ми е на три годинки".
Светослав е настанен в болницата с отравяне. В инфекциозното отделение на пазарджишката болница, през последните два дни, са настанени още 15 пациента, които са яли дюнери в заведението "Али Баба".
"Постъпват с висока температура, болки, повръщане и диария", обяснява докторка от болницата.
Предполага се, че пострадалите са в пъти повече, но останалите са потърсили частно лечение. Обектът, който натрови толкова хора е затворен от РИОКОЗ
"Бяха взети храни за микробиологичен анализ, обектът беше спрян. Най-вероятно е майонезата, но колегите от ДВСК изследват и месото. Имало е яйца, имало е неспазване на технологичния режим", смята д-р Фани Петрова, директор на РИОКОЗ Пазарджик.
На заведението "Али Баба" е съставен акт и ще плати глоба между 1000 и 5000 лева.
Експертите от РИОКОЗ обаче предупреждават, че този тип заведения са изключително рискови през лятото. Лекари също съветват да сме изключително внимателни при консумацията на дюнери.
Освен, че са опасни по време на жегите, дюнерите не са особено здравословна храна. Наскоро британски учени изчислиха, че консумацията на един дюнер е равна на изпиването на една винена чаша пържено олио.