При престрелка между полицейски патрул и престъпна група край Своге беше ране тежко 40-годишният полицай Любомир Митов. Той е приет във Военномедицинска академия в София с опасност за живота.

Драмата се е разиграла рано тази сутрин в района на село Бов. Историята започва малко след 2 часа полунощ. Там живее Албена Димитрова. Малко след 2 часа след полунощ жената чува лаят на шестте каракачанки, които са в двора. Две маскирани лица проникват в къщата, в която по това време са били заедно с домашната помощничка и малкото й дете.
 
Нападателите завързали жените, едната от тях е пострадала и в момента е в болница, след което разбили касата на семейството и задигнали съдържанието й, както и други вещи. Те натоварили откраднатото в луксозен джип "Линкълн", също собственост на семейството, и напуснали къщата.
    
Автопатрул от РПУ Своге е засякъл откраднатия джип на влизане в Своге и е започнал преследването му. След предупреждение от страна на полицейските служители, двамата заподозрени са открили огън. При престрелката е тежко ранен полицай Любомир Митов, а колегата му Александър Димитров е успял да задържи нападателите с помощта на втори полицейски екип, който незабавно пристига на мястото на инцидента. Намерено е и оръжието, с което е прострелян полицаят - пистолет "Байкал".

Министър Миков определи инцидента като „арогантно посегателство срещу полицията" и призова обществото да "следи под лупа" действията на прокуратурата и съда:

"Апелирам към органите на прокуратурата за бързи действия по извършване на процесуално следствените действия, за скорост, защото това посегателство освен по отношение към този служител е и грубо, арогантно, тежко посегателство срещу обществения ред, на което обществото и органите на съдебната власт трябва да дадат съответния отговор. Нека да стискаме палци за Любомир Митов. Дано професионалната квалификация на нашите лекари да преодолее тежката ситуация, в която се намира той".

С две огнестрелни рани, едната в областта на шията, с раздробена челюст и долна част на черепа е приет във ВМА раненият полицай. Другата рана е в областта на корема, с разкъсан черен дроб, стомах, тънки черва и голяма кръвозагуба. След направените животоспасяващи операции пациентът е преместен в реанимацията , където лекарите ще продължат битката за живота му тъй като състоянието му е много критично.

Установено е, че единият от грабителите е бил служител на фирмата на собственика на дома до преди няколко месеца. По сведения на задържаните, те са били част от организирана престъпна група с цел грабежи. Били са добре подготвени. Другите членове на групата се издирват. Работата по случая продължава.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето