Пленум на Върховния  касационен съд реши да сезира Конституционния съд за бюджета си за тази година. Искането е от две части и е прието с мнозинство. Председателят на съда Иван Григоров уточни, че алтернативно се предлага да се обяви за противоконституционен и целият бюджет за тази година.

С искането си съдиите атакуват бюджета на Върховния касационен съд за тази година, уточни председателят на съда Иван Григоров. Втората част на искането е алтернативно, ако Конституционният съд реши, че не може да тълкува само един текст.

"Ние алтернативно искаме да бъде обявен целият държавен бюджет за 2003 година за противоконституционен", заяви Иван Григоров.

В искането съдиите са приложили бюджета си за 2001-ва и 2002-ра. Миналата година, съдът е разполагал с 14 милиона 160 хиляди лева. За тази година одобреният бюджет е два пъти по-малък - 7 милиона 120 хиляди лева. Тези финансии на върховния касационен съд няма да стигнат нито за парно, нито за чистачки, поясниха съдиите.

"Може да е много лош съдът, но не дай си боже да спре да работи за една седмица. Тогава гражданите ще видят какво означава надмощие на силата над правосъдието", каза Григоров.

Според законите в страната, ако Конституционният съд спре целия бюджет, институциите ще работят с една 12 част от миналогодишния си бюджет. 

Григоров каза, че искането ще бъде внесено в Конституционния съд в края на седмицата.