Ейми Мълинс е новото лице на френския козметичен гигант "Л'Ореал", съобщава сп. "Мадам Фигаро".

В избирането на 35-годишната блондинка от Пенсилвания да представлява козметичната фирма не би имало нищо особено, ако Мълинс беше само обикновена красавица. Но от 34 години младата американка е с ампутирани под коляното крака заради вродена малформация.

Нещастието спохожда Мълинс, когато е едва на 1 годинка. Оттогава тя се движи с протези, но не се отчайва и през целия си живот се бори да превърне инвалидността си в преимущество и да покаже, че красотата няма нищо общо с нормалното.

Ейми завършва през 1995 г. университета в Джорджтаун специалност международни отношения благодарение на спечелена от нея стипендия от Пентагона. Година по-късно е част от отбора на САЩ за летните Параолимпийски игри в Атланта, където чупи световните рекорди за спринт на 100 и 200 метра и се състезава вдисциплината скок на дължина.

Следва кариера в модата, където Ейми дефилира с протезите си на ревюта на "Диор", Александър Маккуин и "Валентино".

През 2006 г. участва в лентата на Оливър Стоун "Световен търговски център".

Четири години по-късно влиза в състава на Фондацията на "Л'Ореал", бореща се за достъп на жените по целия свят до науката и културата.

Когато говори за двата си отрязани крака, Ейми не се разчувства, а напротив запазва чувството си за хумор. Тя разказва, че притежава общо 12 протези, които сменя всеки ден,
както някои жени сменят шапките си. Те са от най-различни материали - от теракота, дърво, стомана, стъкло или полиуретан. Някои модели са пригодени специално за носене през деня, други са само за през нощта, трети са за спортни дейности.

На Параолимпийските игри преди 15 години Ейми например ползва метални протези с формата на обърнати наопаки сърпове. За участието си в киното носи прозрачни протези. Специално за нея покойният дизайнер Александър Маккуин дори създаде протези, които са като произведение на изкуството, изработени от ясеново дърво, върху които има изваяни лозови листа и магнолии.

Ейми уточнява, че протезите й са различни по дължина, така че един ден може да изглежда по-висока от предишния ден. "Решавам, че през този ден ще бъда висока 1,85 метра, тоест с 10 сантиметра повече от вчера и си слагам протези, обути с черни чорапи и завършващи със сандали с 12-сантиметров ток, дело на дизайнера на обувки Кристиан Лубутен. Имам протези в пет размера и в зависимост от настроението ми си слагам по-дългите или по-късите. Така, когато си поискам, мога да бъда ту по-висока, ту по-ниска", разказва Ейми. После допълва през смях: "Върхът на безобразието е, че приятелките ми намират това за несправедливо."