Николай е един от стотината ентусиасти в България, които са решили да използват олио „втора употреба” като движеща сила за личните си автомобили. Има уговорка с едно от ресторантчетата в центъра на Варна, където събират ненужната мазнина специално за него. Идва до своеобразната олиостанция поне веднъж месечно за поредните 100 литра суровина.
Литърът му струва около 30-40 стотинки, а за 100 км отиват 6-7 лева. Така простата сметка показва, че разстоянието София-Черно море излиза с личния ви автомобил не повече от 20 лева.
Има обаче и едно условие - за да карате почти без пари, автомобилът ви да е дизел. Николай обяснява, че именно първият дизелов двигател е работел с фъстъчено олио. Нафтата е измислена, за да се замени.
Дори и да пържите картофки в бъдещото гориво, няма да изгубите от качеството му, тъй като запазва своята енергия. Единствената особеност на ароматното гориво е, че трябва да се подгрее, за да работи добре.
И може би най-важният въпрос - на какво мирише след колата на олио? Николай отговаря: „Кой каквото му се яде - на банички, тулумбички, картофи…