Невиждана солидарност със затрупаните миньори в Чили - техните близки решиха са останат край мината, докато миньорите не бъдат извадени изпод земята. Властите пък поискаха помощ от американската космическа агенция НАСА.

33 миньори бяха затрупани в началото на август на дълбочина 700 метра. След 18-дневни усилия спасителите успяха да установят контакт с тях. В знак на солидарност бяха издигнати 32 чилийски и 1 боливийски флаг. В чест на тяхното мъжество бе изпълнен и чилийският национален химн. От днес има и телефонна връзка с 33-амата мъже. Те също изпяха химна изпод земята.

В цялата страна се имаше църковни служби за спасяване на затрупаните. Край мината очакват стотици близки на миньорите.

„Няма да мръднем от тези палатки, докато не бъдат извадени. Те са 33-м , сред тях е и моят брат и няма да си тръгнем, преди всички до един да излязат от рудника”, категорична е Мария Сеговия, сестра на затрупан миньор.

Спасителните екипи днес успяха да пробият трети проход, през който спускат вода, рехидратиращи таблетки, вода и глюкоза. Правителството отправи молба към НАСА да сподели своя опит за изхранване на астронавтите, които прекарват месеци наред в Космоса. Според най-оптимистичните прогнози, за изваждането на миньорите може да са необходими 4 месеца.