1500 тона жито паднаха в жертва на съвременното изкуство. Организаторите на изложбата трябваше да ги изнесат от склад на пристанище "Варна Изток", за да направят място за произведенията. Запазени са само някои стари машини, които да придадат автентичност на средата. Мястото не е избрано случайно. Тук авторите имат свобода за идеите си, без да се съобразяват с условностите на една галерия.

"Само по себе си пространството е част от пристанищно пространство. Това е едно хале, което през останалата част от годината е пълно с пшеница, жито, слънчоглед и стоки, които са обект на други дейности. За това проблемът беше да освободят тона хале за един по-дълъг период от време, за да можем да подготвим сериозни обекти, изградени вътре в пространството, за част от видеопрезентациите", казва Валери Чакалов, член на журито.

Авторите ще представят пред варненската публика картини, скулптори, видеоинсталации и пърформанси, а в края на изложбата ще бъдат обявени имената на тримата победители.

"Тази изложба е една селекция или един времеви запис на събитието от миналата година. За това е награда за 2008 г., авторите са 45. Тази година имаме значително участие на творци, които са с двойно гражданство или живеят извън България. Това е най-голямото участие като процент в 4-годишното издание на изложбата", допълва Валери Чакалов.

Официалното откривате на изложбата е на 10 юли. Тя ще продължи един месец и достъпът до нея ще е свободен.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo