Много членове на секционни избирателни комисии са получили възнагражденията си за Европейските избори едва преди два дни. Възмутени от закъснението и от размера на сумите, много от тях са готови да се откажат да работят за предстоящите парламентарни избори. За проблема, който традиционно се появява преди избори, разказва Габриела Наплатанова.

30 лева е заплащането на член на секционна комисия. За хората, пряко ангажирани в секциите, тези пари са твърде малко, споделя недоволен член на секционна комисия в писмо до bTV Новините: "Възмутени сме и искаме да се откажем, но не го правим за да не разочароваме хората, който ни назначиха".

Първи за проблема с отлива на членове от секционните комисии заради ниското заплащане сигнализира председателят на РИК Бургас Евгени Мосинов. Само в Бургас има 679 секции, за които са необходими около 5000 членове на комисии.

"Заплащането е мизерно, между 32 и 37 лева, значително по-малко от това на застъпниците на партиите. Хората се демотивирани и е трудно да се намерят кандидати", каза Мосинов.

С организацията и провеждането на изборите са ангажирани 100 хиляди души в цялата страна. Над 4 милиона лева или една четвърт от бюджета за изборите са отделени за заплати на избирателните комисии.

Ние винаги сме се старали на всеки избор да увеличаваме възнаграждението, но членовете са 100 хиляди - три пъти повече от армията  и полицията. Всеки лев отгоре са стотици хиляди лева разходи. Така че не мога да каже, че бихме могли да направим повече да се повишат възнагражденията”, коментира за bTV говорителят на ЦИК Александър Александров

За парламентарните избори парите за секционните членове ще бъдат увеличени с 3 лева заради броенето на мажоритарния вот.

Повече за изборите вж. на Izbori.btv.bg