Нов вид бизнес се заражда по софийските улици. Всяка вечер, точно до „Женския пазар” се върти търговия с вещи, намерени в кофите за боклук. След сигнал на наши зрители, проверихме какво можем да си купим от импровизирания битак и най-вече - кой трябва да санкционира незаконните търговци там.

Малко след края на работния ден на една от централните столични улици, точно до „Женския пазар”, започват работа десетки предприемчиви търговци. Те не са купили или изработили стоката, която продават и не издават касови бележки - всичко, което е изложено върху тротоара е намерено или откраднато.

Никой няма разрешително. Обувки, часовници, кабели и техника - стоката е изложена направо на улицата, а за цената се преговаря с всеки клиент.

- Чантата колко струва?
- Е, 50 стотинки е чантата. От кофата, днеска я намерих и сега я продавам.
- Имаме клиенти тука. хора по 50 стотинки, по 20 стотинки. От тука малко, ето идват най-различни хора и изкарваме по 3-4, до 5 лева си изкарваме, че сме безработни.
- На ден?
- На ден.
- Примерно, тая химикалка му харесва, тея снимки му харесват.
- Как определяте цената?
- 50 стотинки, два лева, едно левче, трийсет стотинки.

Макар и незаконни, търговците настояват, че имат право да продават, защото нямат работа. След нашата поява обаче набързо събраха стоката си.

- Защо безпокоявате хората, където не им дават да работят и цел ден ходят по кофите?
- Това е от кофите, така ли?
-  Точно така! Според вас това от къде е? Да не е краднато - защо на тая младежната на днешно време да няма къде да се работи? И аз издържам сираче, и аз издържам и мъж, защо на мене да не ми дават работа?!
- Тая държава до къде се е докарала - няма българи и няма цигани, просто няма работа за нас. Е, това е, народът да види как няма работа, мъчиме се без работа и сме седнали да продаваме тука.
- Хващат ни по центъра. Е, преди два дена щеха да ме пребият 5 момчета и две млади момичета горе доле вашия набор. И направо от страх се изхвърлих в една аптека и помолих жената викам – „Госпожо, моля ти се”.

Хората от квартала не са въодушевени от новия вечерен пазар точно под прозорците им. След шума и безредието остават боклуците.

"Хванете някой чужденец и питайте по света как е, да видите, ние сме тука неква губерния. За какво плащат на полицаите - вечер да минат, да ги бият и нищо друго - и това се повтаря всяка вечер", сподели минувач.

Полицията е уведомена за нерегламентирания пазар. От МВР ни насочиха към Столична община. Там пък разбрахме, че след като пазарът е нерегламентиран, именно полицията трябва да провери каква и откъде е стоката.

"Тя целата ни държава е такава, сергия няква голяма стана", коментира гражданка.