Това констатираха от Генералния щаб на армията по време на Консултативния съвет при президента.

Правителството, президентът и лидерите на политически партии определиха като главен приоритет тази година успешното провеждане на преговорите за членството ни в НАТО.

Един от основните проблеми в преговорите е финансирането на реформата в армията, констатираха военните и президентът.

"Предоставените средства не са достатъчни за изпълненине на ангажиментите, поети в преговорите с НАТО, и няма да позволят изпълненинието им", подчерта генерал Никола Колев, началник на Генщаба на Българската армия.

Финансовият министър уверил, че правителството ще се стреми да запази отделените средства за армията и при излишък в бюджета ще предостави нови пари за реформата. Има консенсус да се решат проблемите, констатираха участниците в Консултативния съвет.

"България е в състояние да поеме задълженията, произтичащи към нея от документите на НАТО", заяви президентът.

План-стратегия за ускоряване на преговорите с Пакта представи ръководството на СДС. Лидерът на синята партия Надежда Михайлова остана недоволна, че и днес не са дадени гаранции от министъра на вътрешните работи, че ще спре изтичането на информация, и призова за поемане на политическа отгворност по случая "Терем" и скандала с подслушването.

"Знаете за случая "Терем", подслушването - не се потърси отговорност - президентът мълчи, премиерът - мълчи", каза лидерът на СДС.