Екип, ръководен от професора от БАН Любомир Иванов, представя днес уникална топографска карта на Антарктика. Това е българският принос към Четвъртата международна полярна година.

За първи път българският учен Любомир Иванов е картографирал в тези условия стотици неидентифицирани по-рано географски обекти - върхове, хълмове, ледници, острови, заливи, морски коси и скали.

"Досега нямаше събрани тези данни. За нашия район - остров Ливингстън, и съседните острови, има много малко карти. Много трудно се правят, поради лошото време и малкото средства, които могат да се отделят за картография. Така че тази карта е до голяма степен уникална", казва ст.н.с д-р Любомир Иванов, автор на картата.

Според полярниците, остров Ливингстън има най-лошото време на Земята, което изключително затруднява работата на изследователите. За първи път са картографирани подробно два от островите - Гринуич и Сноу, а за остров Смит това е първата топографска карта изобщо.

"Всички много се радваме, че БАН, със своите учени, спомогна за създаването на картата, спомага постоянно за успешното провеждане на експедициите в Антарктида. Екип от ентусиасти, на които това освен професия е и хоби. Екстремна дейност", казва акад. Александър Попов, зам.-председател на БАН.

Събирането на данните и купуването на сателитни снимки от чужбина е отнело около 2 години, а самата изработка на картата с последни доуточнения - още 1 година.

"Включени са най-нови данни въз основа на предишни експедиции, които сме правили и събиране на информация за бреговата линия, за зоните, свободни от лед, за базите. Всичко е най-пълно и подробно, каквото в момента няма на друго място в света", допълва Любомир Иванов.

Показани са още местообитанията на тюлени и пингвини, природните резервати, както и българското присъствие на островите.

Картата е отпечатана в тираж от 4000 броя. Част от тях ще се ползват като модерно учебно пособие по география и природни науки. Всяко училище в България и българско училище в чужбина ще получи от автора по един безплатен екземпляр от картата.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo