Новият сезон на прочутата нюйоркска зала "Карнеги хол", която тази година празнува 120-ата си годишнина, беше открит с концерт на симфоничния оркестър на Мариинския театър под диригентството на маестро Валерий Гергиев, съобщи ИТАР-ТАСС.

В програмата са прозвучали "Вариации на тема рококо" на Чайковски в изпълнение на прочутия американски виолончелист Йо-Йо Ма, "Празнична увертюра" на Шостакович, "Шахерезада" на Римски-Корсаков. Залата буквално се е взривила от аплодисменти.

В интервю за ИТАР-ТАСС маестро Гергиев е съобщил: "По-нататък ще изпълним шестте симфонии на Чайковски, приятно е, че тук са решили по този начин да почетат композитора, тъй като именно той през 1891 г. открива "Карнеги хол". От този исторически ден залата продължава своя великолепен концертен живот. Тя буквално е осветена от великите имена на легендарни музиканти".

Програмата на оркестъра включва също произведения на видни последователи на Чайковски - Николай Римски-Корсаков, Дмитрий Шостакович, Сергей Прокофиев, Игор Стравински. Общо по време на турнето си в Северна Америка оркестърът ще изнесе 17 концерта, сред които в Ню Йорк и Сиатъл. Предвидени са също изяви в Канада – във Ванкувър, Торонто, Монреал и Отава.