1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,818.0

Официално от днес икономиката ни е в рецесия

БГ Бизнес
 

Който и да е на власт, следващите месеци трябва да оптимизира държавните разходи и да не пречи на бизнеса и икономиката, съветват икономисти

Второ поредно тримесечие страната ни свива своя брутен вътрешен продукт, показват данните на Националната статистика. Това е и първият спад на годишна база от 12 години насам.  

Данните за Брутния вътрешен продукт (БВП) са основен и ключов показател за реалното състояние на икономиката ни.

Когато тя работи и бележи ръст, брутният вътрешен продукт нараства. За първото тримесечие на тази година БВП обаче намалява с 3.5 на сто на годишна база. На глава от населението произведеният продукт през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2008-ма е намалял с почти 65 лева. Когато икономиката се свие в две поредни тримесечия, както стана в края на 2008 г., икономическата теория казва, че страната е в рецесия.

За икономистите новината, че сме в рецесия не е изненада. Те от месеци предупреждаваха, че производството намалява, все повече предприятия изпитват икономически затруднения, заради което започнаха съкращения на работници. Като цяло финансовата и банковата стабилност в страна не е компрометирана и хората не трябва да се притесняват за спестяванията си.

Икономистите очакват при продължителна рецесия потреблението на стоки и услуги да се свие, а безработицата да продължи да расте.

"Влошаване живота на хората вече се усеща и мисля, че ще продължи да се усеща, защото виждаме и в хазната постъпват по-малко пари, което означава че той ще харчи и по-малко. От друга страна същото се случва и в домакинските бюджети", заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

Отговорността пред политиците се увеличава.

"До скоро ние мислехме какво ще се случи след изборите. Каква икономическа програма ще има новото правителство? сега излезе нов въпрос! Какво правим ако няма правителство, видяхме от резултатите на евроизборите, че това е възможно. Възможно е да има голяма нестабилности да не може да се формира кабинет, тогава вече доста по-черни сценарий можем да начертаем за бъдещото на България в кратък период", допълни Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика.

Който и да е на власт, следващите месеци трябва да оптимизира държавните разходи и да не пречат на бизнеса и икономиката. Ако рецесията продължи много дълго време тя ще прерасне в икономическа депресия.

"Депресията е рецесия, на която политиците не са отговорили по адекватен начин и са я удължили твърде дълго", допълни Ангелов.

 
Първите симптоми, че рецесията свършва, ще усетим когато износът се повиши, безработицата намалее, а чуждите капитали като инвестиции и кредитите отново са потекли към страната.
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии