"Много ми е интересно как някои сега се опитват да принизят общия успех на НДСВ, отдавайки го на мажоритарните качества само на Меглена Кунева. Никога не сме крили, че имаме качествени личности и който се изненадал, че имаме силна личност на чело и други след нея, нека спи спокойно на 6 юли ще го изненадаме с още 31 силни личности". Това заяви в студиото на "Тази сутрин" зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Потенциал определено има

Много от нашите симпатизанти загубиха вяра не за друго, а защото беше внушено, че НДСВ си отива. Сега, когато виждат, че НДСВ ще продължава да бъде важен фактор в политиката, много от тях ще се върнат при нас", отбеляза Велчев.

"За нас не е толкова важно кой е нашият партньор във властта или опозицията, а с какви идеи се управлява, какави приоритети се защитават и какви политики се провеждат. Ние не се стремим в участие в управлението на всяка цена. За нас ще е важно в максимална степен да се осигури приемственост на досегашните печеливши политики", посочи още той. Велчев заяви още:

"Един от уроците от 2001 г. е, че всеки, който се самозабрави и се помисли за командир му се пише лошо и избирателят няма да закъснее да го накаже. Ето, вижте сега съдбата на Иван Костов и в неговите ръце СДС, ами те никога няма да са сериозен фактор в политиката, докато Иван Костов е начело, ми се струва. Мисля, че това са осми или девети избори, които той губи и негативизмът към него все още не е преодолян.

Това с ръчното броене е една сериозна манипулация

Аз се поинтересувах вчера. Законът въобще не предвижда такава процедура – ръчно броене. Ръчно броене вече е направено в секциите, сега бюлетините са запечатани в чували. Законът забранява тези чували да се разпечатват, докато не мине 14-дневен срок от датата на обявяване на резултатите от изборите. Това е срокът, в който могат да се обжалват резултатите пред Конституционния съд. Има процедура за повторно броене, но най-интересното е, че Синята коалиция, обявявайки шумно вчера, че е поискала ново ръчно преброяване, е забравила в кавички да го поиска това в ЦИК.


Костов много го боли,

че той не може да намери обяснение на факта, че "Синята коалиция", обединявайки пет партии, подобрява само с 15 хил. гласа резултата на СДС и ДПС (две съставни части от коалицията) от преди две години, докато НДСВ самостоятелно увеличава своите гласове с 85 хил. на тези избори. И как някой разумен човек очаква ли, увеличавайки си общия брой гласове, ние да не ги увеличим някъде по региона. И някъде ДПС, разбира се, е загубило гласове по съвсем не зависещи от това причини. Но, как може фактът, че ДПС, губейки гласове, ами ГЕРБ също е спечелило повече гласове, може би по тази логика ДПС ги е преляло на ГЕРБ.


От своя страна Антония Първанова коментира:

"Този резултат на НДСВ бе постигнат с много труд. НДСВ посети 173 населени места. Мисля, че това даде резултат, защото ние единствени държахме на истинския европейски дебат. Почти нямаше друга политическа сила, която да не се тресе от вътрешнопартийни битки, междукоалиционни или не особено достоен диалог на лидерите".

"Сега повече от всичко хората искат да избират мажоритарно. Аз съм много щастлива, че вече не се залита към популизъм", посочи тя.


"Сега се вижда, че личностите имат значение. Когато имаш българин, който е най-влиятелният българин в Европа, нормално е да го подкрепиш", коментира тя успеха на Меглена Кунева.

Повече за изборите можете да видите в Izbori.btv.bg