Минималната работна заплата да стане 400 лв. Ще предложи БСП в управленската програма, която обещава да изпълнява, ако спечели изборите, пише "Труд". В момента най-ниското възнаграждение е 240 лв. Програмата предвижда и запазване на максималния осигурителен праг - 2000 лева. Идеите на БСП за следващия мандат ще бъдат представени в НДК пред синдикалисти и работодатели в петък. Вчера ги обсъди Изпълнителното бюро. Днес трябва да ги разгледа и Националният съвет на БСП.
"Искаме прошка, даваме стабилност" е озаглавено интервюто в същото издание на члена на ИБ на БСП Румен Петков. Сигурен съм, че и лидерът на ГЕРБ ще има затруднение да изброи 10 имена от партията, казва Петков. "Гледам го напоследък с какъв хъс и последователност се упражнява на мой гръб и не си дава сметка, че в един момент може и аз да река да кажа някои неща. Но това не е въпрос, който сега интересува публиката. Има време!", казва бившият вътрешен министър.

***
ГЕРБ поиска подкрепа без условия от сините, посочва "Дневник" под глава и добавя, че партията на Бойко Борисов ще издигне сама 31 мажоритарни кандидати. Според изданието двете формации продължават преговорите.

***
"ГЕРБ да кажат ясно искат ли да управляват" е озаглавено интервюто в "24 часа" с лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. Според тях на парламентарните избори коалицията им ще удвои резултата от евроизборите. Нашето желание е за разширяване на коалицията, но не на всяка цена, казва Димитров.

***
"Когато цифрите говорят, и Костов трябва да замълчи" е заглавие на "Монитор".

***
Сините разчитат на НДСВ за коалиция с ГЕРБ, твърди "Дума".

***
Ако резултатите от изборите за Европарламент се повторят на 5 юли, по-малко от три партии няма да могат да образуват мнозинство в бъдещия парламент, пише социологът Цветозар Томов в "Труд" под заглавие "Задава се най-трудното правителство".
Парламентът ще бъде силно раздробен и намеренията на най-вероятния победител - ГЕРБ - да постигне парламентарно мнозинство са утопия, пише той. Почти изключено е да се получи парламентарно мнозинство и от типа ГЕРБ - Синята коалиция, а съвсем изключено е партиите от сегашната тройна коалиция да получат мнозинство, смята анализаторът. "Колкото и некадърна и
крадлива да е българската политическа върхушка, трябва да й се признае, че през последните 20 г. тя не вкара страната в период на трайна политическа нестабилност. Такава нестабилност би била тежко изпитание. А рисковете това да се случи никога не са били така големи", смята Томов.

***
Не изключвам съюз ГЕРБ-БСП, казва пред в. "Пари" Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

***
Вероятно е след изборите партиите да се скрият зад някаква формула от типа "експертно" или "програмно" правителство, водено от надпартийна фигура: хем ще е като спасителен пояс сред вълните на кризата, хем всеки ще си запази репутацията за нови битки, пише Валери Найденов в "24 часа". Начело на това правителство виждам три актуални фигури - Меглена Кунева, Кристалина Георгиева от Световната банка и лондонския Димитър Иванов, посочва той под заглавие "Следващият премиер - жена?".

***
"Партийният холдинг БСП-ДПС-НДСВ-ЛИДЕР се готви да грабне властта" гласи заглавие на в. "Атака".

***
ЕС смята България за сложен казус, посочва "Новинар" на първа страница.

***
Консултативният съвет към премиера Сергей Станишев заяви, че България създава най-много трудности на ЕС, пише "Класа".

***
Бордът от чуждестранни съветници обяви, че ширещата се корупция и липсата на административен капацитет остават основни проблеми за страната, отбелязва "Дневник". Те посочват, че България е била приета неподготвена в ЕС, за да излезе от орбитата на Русия, и предупреждават, че завръщането й там е опасно за целия съюз, пише изданието. "Бъдещето на страната е заложено на карта", а тя още не е наясно каква роля иска да играе в Европа, допълват съветниците в доклад за състоянието на България в областите, наблюдавани от ЕС. Текстът бе представен от председателя на борда - бившият френски министър-председател Доминик дьо Вилпен. В него се критикува формулата на тройната коалиция и се подкрепя отхвърленото от Брюксел искане на правителството за преосмисляне на мониторинговия механизъм, пише "Дневник".

***
Липсата на съдебни реформи не може да остане без последици, казва пред изданието министърът по европейските въпроси на Холандия Франс Тимерманс.
България не е в окото на кризата заради умерената политика, казва в обширно интервю в "Монитор" посланикът на Ирландия у нас Джефри Кийтинг.

***
България печели от кандидатирането на Жозе Барозу за втори мандат като председател на Еврокомисията, пише Веселин Желев в "Труд". За България по-благоприятна е голяма коалиция ЕНП-либерали-социалисти: последните две партии неведнъж са настоявали, че за Брюксел е по-добре да помага на новоприетата страна, отколкото да я наказва, посочва той. Втори мандат на Барозу означава и голям шанс Меглена Кунева да получи втори мандат на еврокомисар, ако бъде номинирана, посочва авторът.

***
"Барозу пак шеф, иска и Кунева" е заглавието на "Стандарт", който се позовава и на чужди издания.

***
България се оказа с трима много готови кандидати за еврокомисари:
Меглена Кунева от НДСВ, Ивайло Калфин от БСП и Румяна Желева от ГЕРБ се въртят като равностойни кандидатури в партийните централи, пише "24 часа".

***
Обама си взе стратег от София, пише "Стандарт" под глава. Посланичката на САЩ у нас Нанси Макълдауни ще се върне в родината си само след година на поста - тя се издига в йерархията на Държавния департамент и става първи заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, съобщават изданията. Все още не е ясно кой ще заеме мястото й в България.

***
Ирина Бокова, сегашният български посланик в Париж, като нищо ще оглави ЮНЕСКО, организацията за култура и образование на ООН, прогнозира Борислав Зюмбюлев в "24 часа". Според него шансовете й са много сериозни и всъщност в момента е фаворитът сред деветимата кандидати. Сериозните кандидати всъщност са трима - Бокова, египетският министър на културата Фарук Хосни и
еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер, посочва авторът. Според него е ред на Източна Европа или на Латинска Америка да оглави организацията, а й най-силният опонент на Бокова - Фарук Хосни, се се самопоразява с "брутални антисемитски изявления".

***
"Полша 20 години по-късно: От идеализъм към оптимизъм" е анализът на Николай Желязков от БТА, публикуван в "Земя".

***
С близо една трета е паднал износът на България за първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, пише "Класа", като се позовава на данните на НСИ. Цитирайки същото изследване, "Стандарт" извежда на първа страница, че над 1 млн. българи живеят в мизерия. Броят на бедняците през миналата година се е увеличил с 20 000 души, посочва изданието.

***
Продажбите на нови коли се свиват наполовина, пишат "Пари" и "Телеграф".

***
Новите автомобили в България са по-скъпи, отколкото в големите европейски страни според доклад на ЕК, пише "Труд" под глава. Причината е икономическата криза, която свали търсенето и принуди производители и търговци да намалят цените, а някои държави да отрежат ДДС, отбелязва изданието. Излиза, че да се купи "Ауди А3" (2,0 TDI) в Англия (13 411 евро без ДДС), е по-евтино, отколкото в България (20 310 евро без ДДС). Новите автомобили са поевтинели средно с 3,1 на сто в ЕС за периода на доклада, сравняващ цените на колите на 1 януари т. г. и година по-рано. Намаление се наблюдава в 23 от общо 27 страни членки. За това време споменатото "Ауди А3" във Великобритания е поевтиняло с близо 21 на сто, у нас е поскъпнало с 19,8 процента. Към 1 януари същата кола в Швеция е струвала 13 232 евро без данъци и 17 053 евро с налозите. В България цените са съответно 20 310 евро (без данъци) и 24 657 евро (с данъци). В момента обаче у нас върви промоция с цени от 34 570 лв. за "Ауди А3".

***
София и Бургас, /който вече изпреварва Варна/ са двата най-скъпи града у нас, пише "Стандарт", позовавайки се на Industry Watch.

***
Италианските фирми имат интерес към инфраструктурата в България, казва пред "Класа" директорът на Италианския институт за външна търговия Фабрицио Камастра. По думите му земеделският сектор е много обещаващ.

***
Ревизия или жена събори шефа на баретите, пита "24 часа" по повод информацията, че началникът на Специализирания отряд за борба с тероризма комисар Георги Узунов е подал оставка.

***
След 30 години служба в МВР, без нито едно наказание, комисар Емил Ганчев ме уволни по некадърност - за мен това е полицейски произвол, тормоз и унижение на личността, заявява в писмо до "Труд" бившата служителка на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Пенка Кръстева. Тя разказва как била "изхвърлена на улицата" само защото по неин сигнал за нередности, е имало питане в парламента от независимия депутат Станчо Тодоров до вътрешния министър Михаил Миков. Нейното уволнение е било в резултат на вътрешна проверка, която да установи как информацията е стигнала до народния представител, пише изданието.

***
Изданията съобщават за кончината на известната българска писателка Вера Мутафчиева. Тя почина след боледуване на 80-годишна възраст. Акад. Вера Мутафчиева е доктор на историческите науки, учен, писател и публицист.