"Структурата на вота винаги е отражение на структурата на волята на избирателя в обобщена фирма, на неговите намерения, оценки и очаквания коя политическа сила може да се справи и да поеме ангажименти за по-дълъг период от време", каза лидерът на ДПС.

ДПС е част от реалната история на демокрацията в страната. Това, което получихме като резултат за нас е респектиращо. Въпреки средата на недоверие като цяло, ние получихме 15%. Получихме над 360 хил. гласа – това е изключително добър резултат. В сравнение с предишния вот за европарламент резултатът е по-нисък, но от гледна точка на вътрешна мотивация и активност вървим едно рамо напред. Не поставям въпроса кой е победител и кой не, но това за ДПС е много голям успех, каза Доган.

Надявам се, че това ще се отрази и на националния вот. Това, което е най-характерно за тези избори е, че в дясното политическото пространство има движение.

Успех е, че "Лидер" се утвърждава вече сериозно, Синята коалиция - също вече започва да се възстановява и разгръща, каза Доган, който поздрави формациите, защото по думите му крайно време беше дясното политическо пространство да има свои представители, да не бъде в хаотичност и неопределеност, "в търсене на месия и на подобни идеи".

"Мисля, че следващият вот ще даде по-сериозна опция на десните субекти в политическото пространство. Самият опит за структуриране на дясното е сериозен успех за последните години", отбеляза Доган и добави, че ДПС с една вътрешна убеденост ще подкрепя тази тенденция.

 
Доколко евровотът определя параметрите на вота за НС?
 
Явно вотът на българския избирател показа, че няма реална алтернатива на сегашното управление, смята Доган. Според него реалната подкрепа на алтернативата на сегашното управление е далечна перспектива.

Дясното пространство като общо понятие все още е много дифузно, необходима е по-голяма диференциация, каза лидерът на ДПС и добави, че се радва, че ДПС ще представи либералния алианс в ЕП по един достоен начин.

На въпрос дали негативната кампания (срещу ДПС) е повлияла на резултатите на ДПС, Доган отговори, че ДПС е водила само позитивна кампания "с позитивна енергия във всяка среда".

"Нашите очаквания не са били кой знае колко големи. Много е важно за една политическа сила в една степен на еволюция да си постави реални цели. Ние си поставихме реална цел и я постигнахме. За нас няма значение дали ще имаме 3-ма или 5-ма депутати.

За нас е важно да имаме представителство в ЕП и го постигнахме

Следващият кабинет вероятно ще бъде антикризисен. Нито една политическа сила не може да допусне до края на 4–годишен мандат да състави каквото и да е правителство, смята Доган. Спроед него две партии не могат да съставят кабинет

Властта за ДПС не е самоцел

Мечтая да си почина малко, защото самото управление носи негативи. Ако се оттегля, политиката ще бъде много скучна, отбеляза обаче лидерът на ДПС.

Най-сериозният проблем е мутризацията на управлението

Такива типове имат претенциите да стават премиери – за каква стратегия, за какви национални интереси става въпрос, попита Доган.

На въпрос на bTV дали ДПС би се коалирало с дясна формация, Доган отговори, че ДПС е сила, която може да се коалира и с лявоцентристки и с дясноцентристки политически субект. Според Доган не е важно коалирането на партиите, по-важното е да се решават проблемите на българските партии. Той не изключи всякакви варианти.

След кризата светът, ЕС и България няма да бъдат същите

Ние сме отворени, по дефиниция сме отворени, каза Доган. Той беше категоричен, че няма значение какво правителство ще има, ако не осигури условията за излизане от кризата. "Кризата е и нови възможности. Вратата на всяка партия трябва да е отворена към различното, към новото", каза лидерът на ДПС.

"Следващото правителство ще бъде сложно конструирано, трябва да има ясни парадигма  – за преодоляване на кризата. Ние с удоволствие бихме участвали, бихме могли да помогнем, нашият опит е богат", каза Доган.

 

Повече за изборите можете да видите в www.izbori.btv.bg 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето