В ЦИКЕП днес са постъпили около 100 жалби, но те не показват някакви съществени нарушения, съобщи говорителят и член на комисията Александър Александров. Всички сигнали за купуване на гласове незабавно се препращат към органите на реда и след това е работа на прокуратурата и на съда да решат дали има извършено престъпление, каза Александров.
 
Сутринта комисията е била затрупана от жалби от политическите сили, свързани със значки на застъпници на кандидатите за ЕП. ЦИКЕП е решила, че тези значки не са агитационен материал и не нарушават закона, каза Александров.
 
Друга част от жалбите са свързани със студенти, връщани от някои избирателни комисии заради незаверени студентски книжки. ЦИКЕП е решила, че студентите могат да гласуват и при заверен първи семестър за учебната 2008/2009 година, защото в някои университети вторият семестър се заверява по-късно.
 
Други жалби, повечето от края на изборния ден, са свързани с агитация, но и при тези сигнали съществени нарушения не са открити, каза Александров.
 
В ЦИКЕП вече постъпват данни за изборните резултати от различни районни избирателни комисии, но обработените протоколи са все още малко на брой, каза Александър Александров. Първите междинни резултати ще бъдат обявени след 23 ч.

Повече за изборите можете да видите в Izbori.btv.bg