До 10 юни, 3 дни след официалното приключване на изборите за ЕП, ЦИКЕП трябва да обяви резултатите от вота. Това съобщи на пресконференция днес говорителят на ЦИК Бисер Троянов.
 
До 12 юни трябва да бъдат обявени имената на 17-те български депутати в ЕП, които да се обнародват в Държавен вестник.

Бюлетините, с които ще се гласува и с които всяка изборна секция в страната трябва да разполага на 7 юни, са 14 на брой. В горния ляв ъгъл на всяка бюлетина има номер, с който избирателите ще могат по-бързо да се ориентират, а от дясно са номерът на партията, коалицията или инициативния комитет за независимия кандидат, посочи Троянов.

Повечето бюлетини имат по 17 кандидати за депутати в ЕП, само две от тях са по-къси. Говорителят на ЦИКЕП Александър Александров посочи, че гласоподавателите имат право само на една преференция. Това означава, че могат да сложат съответния знак /Х, кръст или V/ срещу кандидата, който предпочитат да е на първо място в техния вот.
 
Пликовете, в които ще се поставят бюлетините, са направени от напълно непрозрачна хартия, добави Александров. Гласуването трябва да стане в тъмната стая и бюлетината следва да не се показва след излизане от стаята и преди пускането й в урната. За недействителни ще се смятат гласовете, при които в пликовете има повече от една бюлетина, когато пликът е празен, когато бюлетината не е по образец или в нея има вписани думи и знаци, които по някакъв начин разкриват тайната на вота или самоличността на избирателя, поясни Бисер Троянов.
 
Изборният ден приключва на 7 юни в 19.00 ч., а резултати не могат да бъдат обявявани официално до 23.00 ч. българско /22.00 ч. средноевропейско/ време. Това не се отнася за прогнозите на социологическите агенции, а само за ЦИКЕП, посочи Александър Александров.
 
До 24 часа след приключване на изборите трябва да бъдат предадени секционните протоколи в Районните избирателни комисии. РИК ще имат още 48 часа да предадат протоколите в ЦИКЕП, съобщиха говорителите.

Повече за изборите можете да видите в www.izbori.btv.bg

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето