Ансамбъл „Тракия", който е една от емблемите на Пловдив, е пред закриване заради драстично орязан бюджет. На последната общинска сесия съветниците гласуваха бюджета на града и намалиха парите на ансамбъла. Това ще доведе до съкращаване на артисти и програма.

Така на практика съставът, който освен емблема на Пловдив, прослави и България в 53 страни по света и изнесе хиляди концерти,  върви към своя финал.

Съдбата на  фолклорен ансамбъл „Тракия” е на път да бъде коренно променена. От състава ще трябва да си отидат 30 души заради липсата на пари .Културната институция е на общинска издръжка - за 2011 година ще трябва да разполага с 540 000 лева, на съветниците тези пари се струват достатъчни.

За своята  35-годишна история ансамбълът разполага с безценен репертоар от 145 песни, 40 танца и няколко тематично сюжетни спектакли. У нас и по света печели десетки награди.

За работата си в ансамбъл „Тракия” артистите получават средна заплата от 360 лева. Срещу тази сума репетират понякога денонощно, за да представят страната ни достойно по световните сцени.

Артистите  не крият сълзите си, защото всички са едно голямо семейство. Те не приемат бездушното отношение на съветниците и се питат как е възможно да има пари за безплатни ясли и билети за футбол, но не и за култура.

Решение на проблема според зам.-кмета Александър Долев  е ансамбълът да тропне едно хоро пред финансовото министерство в София. Логиката на това предложение - дължимите милиони за депонирания столичен отпадък на сметището в Цалапица. Докато това стане обаче, решението за парите на ансамбъла ще бъде прегласувано

Остава съветниците да осъзнаят какво гласуват и  да подкрепят ансамбъл „Тракия”.