Все повече пациенти търсят лекарска помощ заради изгаряния от лазер или заради други кожни проблеми, получени след процедури в козметични салони. Причината е, че много от новите терапии се извършват от некомпетентни лица. Това стана ясно на първата лятна академия по практична дерматология и естетична медицина, организирана от Военно-медицинска академия.

"Случват се много тежки изгаряния от лазери. Много странични действия на ботокс с различни деформации на лицето. Имаме няколко диагностицирани тежки меланоми- тумор, след премахване на бенка с лазер. А това изисква много сериозно наблюдение, познания и както и какъв да бъде начинът на прилагане", смята доц.Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология към ВМА.

Специалистите предупреждават, че определени методи, които широко се рекламират, могат да бъдат прилагани само от дерматолози.

"В козметичните салони не може да се прилагат лазерни процедури с изключение на обезкосмяване. Абсолютно не може да се прилага фотоподмладяване. Имам предвид от козметички. От обучени лекари дерматолози може. Затова е нужен сертификат.

Пациентът задължително подписва съгласие. В козметичните салони не може да се правят пълнители, а съм ги виждала дори във фризьорски салони. Увеличават уста, а после виждаме изкривени устни, използват се продукти, които не са регламентирани."

За да бъдат защитени пациентите от грешки тази седмица се учредява Дружество по естетична дерматология. Целта е да бъдат изработени единни стандарти за работа и контрол на новите методи.

"Това се налага, защото в България няма стандарт за лечение с много от модерните апарати, които се внесоха. Много от новите центрове нямат лиценз, няма квалификация, но което е по-важно няма контрол върху самите апарати", уточнява доц. Мирослава Кадурина.

По време на академията 25 чуждестранни специалисти ще представят своя опит пред българските си колеги.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето