Здравната каса провери близо 50 аптеки в столицата, заради сигнали на пациенти. Оплакванията са от липсата на инсулин в аптечната мрежа. След като влезе в сила новият списък с медикаментите плащани от касата , 360 аптеки в столицата са подписали договори за инсулин.

По данни на районната Здравна каса около 40 от тях имат лекарството в наличност, в останалите 320 липсва. Заради промените от 1 юни, фармацевтите са длъжни до 24 часа да обслужат рецептата, т.е. да доставят инсулин на пациента. Оказва се, че има аптеки в които не знаят за промяната в договорите им.

Всъщност фармацевтите са с вързани ръце, тъй като в момента не е ясно дали лекарството ще им бъде доставено и на каква цена. Хаосът е в резултат от направените в последния момент корекции в позитивния списък. Фирмите нямаха време да обновят софтуера на аптеките и съответно фармацевтите няма как да изписват лекарства по новите правила.

Председателят на столичната фармацевтична колегия обясни, че колегите му се сблъскват и с друг проблем, заради който не зареждат голяма част от лекарствата за хронично болни.

"Много често получават лекарства на цени по-високи от колкото трябва да ги отпуснат на пациента по каса", обясни Венелин Сапунаров, председател на столичната регионална фармацевтична колегия
Така, за да не поемат риска да работят на загуба аптекарите масово не зареждат медикаменти.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето