Природозащитни организации от Русе ще сезират ДАНС заради отрова, която от половин година се разпространява в русенския парк. Отровени са десетки не само бездомни, но и домашни кучета. Природозащитниците се притесняват, че може да пострадат и деца.

Преди дни Емил излиза на редовната си разходка в русенския парк заедно с домашния си любимец. Час по късно животното е мъртво.

"Кучето подуши след което направи две-три крачки, падна, започнаха гърчове, повръщане. Лекарите поставиха атропин, други антидоти, веднага бе закачен на системи, но на 15 минута почина", сподели Емил.

Oтровата във формата на кайма или друга храна се разпространява от половин година вследствие на което 70 кучета вече са мъртви.

"Това е много опасна отрова, яркорозова е. Децата не знаят - виждат нещо розово, може да пипне и да се отрови. Затова сме страшно обезпокоени", заяви д-р Катерина Маркова.

Хората, които се разхождат в парка, също са притеснени.

Освен, че са разлепили навсякъде предупредителни листовки, хората които се грижат за животните са сезирали русенската прокуратура, а сега се обръщат и към ДАНС:

"Държавната агенция за национална сигурност се занимава с опасност за екологичната сигурност на държава и незаконно производство, съхраняване и разпространение на общоопасни средства, изделия или технологии с двойна употреба", отбеляза адвокатът Златан Златанов.

Русенските природозащитници се заканиха, че, ако разпръскването на отровата не престане, ще преминат към граждански протести. Освен това ще потърсят международна разгласа на проблема като вече са се свързали с Бриджит Бардо.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето