Състоянието на младия българин, за когото бе съобщено, че е носител на новия грипен вирус, е стабилно и заболяването протича леко. Това съобщи медицинският управител на болницата във Велико Търново Даниела Илиева.

Тази сутрин младежът е имал температура от 37.1 градуса и ако няма усложнения вероятно ще бъде изписан в края на седмицата. Взети са проби за наличието на новия грипен вирус от хората, с които заразеният е имал контакти след завръщането си от Съединените щати. Негов приятел, който го посрещнал на летището, е под наблюдение в инфекциозната клиника в София. Роднини на заразения са под домашно наблюдение в Павликени. До момента при никой от контактните хора няма признаци на заболяването, но по лекарско предписание те приемат противогрипен препарат.

В света вече има над 17 хиляди потвърдени случая на новия грипен щам, а България е 28-та страна в Европа със заразени от него. Това заяви в тази сутрин пред bTV главният здравен инспектор Тенчо Тенев. България разполага с 82 хиляди дози от препарата Тамифлу, който въздейства на вируса. По думите на доктор Тенев грипът засега засяга предимно млади хора и протича доста леко.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето