Животът на 56-годишен мъж беше спасен с операция за поставяне на изкуствено сърце. Заради механизма, по който апаратът замества част от функциите на истинското му сърце, Камен Колев е без пулс.

След преживян инфаркт преди 10 години, състоянието на Камен се влошава непрекъснато до 9 май, когато след 6-часова операция лекарите от клиника "Света Екатерина" му поставят изкуствено сърце.

"Просто се чувствам нов човек, никой не може да го повярва, никой не може да го почувства. Ден след ден усещам как укрепвам, животът е друг, добивам сили. Не губи кураж - най-важното е това. Болки и мъки - преодоляват се", споделя Камен.

Днес той се върна при семейството си. Камен трябва да се научи да управлява сърцето си, да следи показателите му, да го носи навсякъде със себе си и да свикне, че няма пулс.

"Тази машина осигурява кръвоток. Тази кръв, която сърцето не може да изпомпа, правим експлантация на тази машина, която замества функциите на сърцето. Тя изпомпва между 4 и 6 литра на минута", обяснява доц. Димитър Петков, зам.-директор на клиниката

Апаратите за подобни операции се осигуряват от Министерството на здравеопазването. Изкуственото сърце обаче е само временно решение, най-много за иеое; години. Затова Камен се нуждае от трансплантация на истинско сърце. Освен него чакат още 15 души, а от началото на годината не е имало нито един донор.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето