В България днес беше потвърден първият случай на заразен с вирус от типа А, станал известен като свински грип. Заразеният е български студент, който е пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам на 27 май. Два дни по-късно студентът потърсил лекарска помощ, защото се чувствал зле и имал симптоми като при грип.

Тъй като в САЩ има значителен брой заразени от човешкия грипен вирус от типа А, личният му лекар уведомил епидемиолозите в Регионалната инспекция за оказване и контрол на общественото здраве.
Специалисти по инфекциозни болести също са прегледали болния. Младежът е бил незабавно приет за лечение в инфекциозното отделение на болницата във Велико Търново. Той е изолиран от останалите пациенти.

Взетите от него проби са изпратени в Националната реферетна лаборатория по грип, където потвърждават диагнозата "човешки грипен вирус от типа А". Приложен му е антивирусен препарат.
Открити са и се изследват още четирима души, които са имали контакти с него. Засега те нямат симптоми на заразата, но остават под лекарско наблюдение.

За случая да уведомени Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за контрол на заболяванията. От министерството уверяват, че всичко е под контрол, като допълват, че са взети всички противоепидемични мерки (повече за мерките вж. в прикачения видеофайл).

По днешни данни на СЗО през последните три дни

в света са били регистрирани още 1900 случая на новия грип А H1N1. За същия период от време смъртните случаи са се увеличили с 16. Така днес общият брой на починалите от този вирус е 115. Лабораторно потвърдените случаи на вирусоносители са 17 410 в 62 държави. Само в почивните дни нови 12 страни са обявили първите си случаи на заразата.

Заразата тръгна от Мексико преди месец. Северноамериканската страна беше последвана от Съединените щати, Канада и редица южноамерикански страни. Не след дълго така нареченият "свински грип" напусна Америка. Пътници, пристигащи оттам, го пренесоха в Европа, Азия и Австралия.

От европейските страни най-голям брой носители на вируса в момента има в Испания, следвана от Италия и Германия. На Балканите в Гърция и Турция има по четирима заразени, а в Румъния - трима.


Участвай в "Тази сутрин" по темата за новия грип. Как - вж. тук.