Централната избирателна комисия регистрира Синята коалиция за участие в парламентарните избори. Това стана след като по-рано днес Върховният административен съд я задължи да направи това.

В безпрецедентно изказване пред репортери, председателят на съда Константин Пенчев заяви, че "членове на ЦИК са обиждали съда заради решенията му за Синята коалиция и СДС чрез медии и на личния телефон на председателя."

Днес за пореден път Върховният съд постанови, че не Пламен Юруков представлява СДС и, че тази партия ще участва в изборите за Народно събрание като част от Синята коалиция.

Изчитането на съдебното решение закъсня и членовете на ЦИК изненадаха всички, като напуснаха съда без да го чуят. А то беше кратко - комисията е длъжна да регистрира Синята коалиция заедно със СДС.

Втората изненада дойде от председателя на съда Константин Пенчев. Той не прочете мотивите за решението, а направи лично обръщение към цялото общество.

"Съдебният контрол върху решенията на ЦИК не означава ние да броим, след ЦИК документите и да сверяваме печатите. Съдебният контрол на първо място проверява дали се спазват конституционните права на правните субекти и тези субекти да участват равноправно, с равни възможности в политическия живот на страната", заяви Константин Пенчев и добави:

"И искаме да припомним, че влезлите в сила решения в България се изпълняват и вместо членове на органи, контролирани от съда, да отправят обидни коментари на тези решения чрез пресата и в телефонни разговори с председателя на Върховния административен съд, най-добре е да ги спазват".

По-късно от Синята коалиция казаха, че знаят за оказвания натиск от шест месеца. И дадоха за пример забавянето на решенията в Софийския градски съд.

"Категорично нечестната игра ще продължи докрай, очакваме всички подли номера да се случат”, коментира Мартин Димитров".

Още - в www.izbori.btv.bg 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето