Бащата е извършил нарушение на Хагската конвенция и българската държава няма друга опция освен да върне децата в Полша, каза министърът на правосъдието Миглена Тачева по повод на случая в Асеновград.

Когато напускаш последния адрес и взимаш децата без съгласие на другия родител, това е международно отвличане по силата на Хагската конвенция,
обясни тя.
 
Тачева посочи, че има решение на Софийския градски съд, констатирано е международното отвличане, разпоредено е незабавно да бъдат върнати децата и не може да се направи нищо друго освен да се сезира съдията-изпълнител. Тя уточни, че България е приела Хагската конвенция през 2003 г. и тя се осъществява измежду 70 държави от целия свят.

Според министъра може да се образува проверка от прокуратурата срещу лицата, които са се опитали да осуетят изпълнението на съдебното решение. Тя посочи, че има текст в Наказателния кодекс, според който, ако някой попречи или осуети по какъвто и да било начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита срещу домашното насилие, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 хиляди лева.
 
Добре би било бащата да предаде и лично да заведе другото дете, което трябва да бъде върнато в Полша, каза Тачева. Тя уточни, че едното дете (момичето) е в Полша, а другото формално е обявено за общодържавно издирване, но по думите й всички знаят къде е детето.

Миглена Тачева посочи, че оттук нататък има много правни възможности за бащата и затова го е поканила следобед на среща в Министерството на правосъдието заедно с адвоката му.
    
Тя обясни, че има други правни възможности, които да се постановят, тъй като родителите не са в развод, няма постановено кой родител упражнява родителските права и при следващо решение на съда за временни мерки или за развод, съдът може да отсъди децата да останат при бащата.

Отделът за социално подпомагане в Асеновград е дал изключително положителен доклад за това, че децата се чувстват добре и бащата се грижи добре за тях, но той не е трябвало да взима децата и да бяга от Полша с тях, защото това е в нарушение на Хагската конвенция, каза Миглена Тачева. Според нея, ако имаше писмено съгласие за това от майката, бащата е щял да го представи.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето