Фирмата, която добива строителен материал от отпадъците на бивш уранов рудник, не следи редовно за радиацията на камъните, които продава. Това установиха експерти на здравното министерство и Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), които днес направиха проверка на място. Данните им от измерването на радиацията в района съвпадат с нормите, които bTV направи преди няколко дни.

Фирма "Екоинмат" преработва отпадъците на бившата уранова мина край Лакатник и продава чакъл. Редовни анализи за това дали материалът е опасен, обаче липсват. Последният е от 2008 г., установиха проверяващите. От фирмата показаха тетрадка дневник, където са записвани някакви данни.

"Няма ги мерните единици, има неясни единици. По принцип дозиметриста трябва да има удостоверение за правоспособност и някаква квалификация, но човека не показва такава квалификация", обясни Кремена Иванова, държавен здравен инспектор.

Установено беше още, че работниците на обекта са без предпазни средства и не се провежда адекватен инструктаж по радиационна защита. Вчера обектът е проверен и от инспектори на Районната инспекция за опазване на околната среда и басейнова дирекция.

Фирмата няма разрешение за ползване на водите на река Пробойница, а съоръжението за филтрация не работи. Въпреки това екоинспекторите не са издали забрана, а само предписание.

От екоминистерството обясниха, че причината за това е, че са били само на първоначална проверка. Акт ще бъде съставен чак след като се съберат всички документи.

Междувременно река Пробойница продължава да тече оцветена заради липсата на филтрация. Местните хора обясниха, че водите й отиват във вододайната зона на Лакатник.

Данните от пробите за водата ще са готови до месец, за почвата и камъните резултати ще има още следващата седмица.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето