Бащата на Николета и Павел ще сезира Съда по правата на човека в Страсбург за нанесения психически тормоз върху децата му по време на принудителното им отвеждане от дома им в Асеновград.

Както bTV първа ви разказа, спор между двама съпрузи - полякиня и българин, подложи на тридневен тормоз двете невръстни деца.

Майката Барбара Василева се опитва да отведе децата си от България, тъй като съпругът й е осъден преди това за отвличането им от Полша.

Няколко пъти бащата на Николета и Павел се опита да се срещне с полския консул у нас, но безуспешно. Причината Тодор Василев да иска среща в посолството е, че след разговор с министър Гергана Паси, тя го уверила, че едното от децата му - Николета вече е в Полша.

"Полският консул е направил безправие, защото ако нашите гранични служби са пуснали детето да излезе с пасаван полски, те са го направили правно, но полският посланик го е направил безправно, защото той знае, че паспортите им са при мен", твърди бащата.

Къде е малкият Павел и как се чувства Тодор не пожела да каже. Вчера детето успяло да избяга, след като в присъствието на съдия изпълнител, на полицията и социалните служби двамата със сестричката му трябваше да бъдат взети от дома им в Асеновград и да бъдат предадени на майката.

"Готов съм да обърна България на нокти, Полша, на целия свят, защото това е пълно нарушаване на човешките права на едно дете", категоричен е бащата.

Преди година Тодор Василев довежда децата си в България заради спорове с майката. Барбара завежда дело за отвличане, тъй като бащата действал без нейното знание и съгласие. С решение на Софийския апелативен съд е разпоредено незабавно връщане на децата на майката.

Държавната агенция за закрила на детето вече извършва проверка по случая.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето