Адвокатите очакват Христо и Васил Данови да бъдат освободени най-късно на 14 юни, когато кампанията започва. За разлика от Александър Томов, чието дело съдът спря, във Варна случаят е във фаза досъдебно производство и затова решението взема прокуратурата.

Снощи Варненската окръжна прокуратура не уважи искането за освобождаване на разследваните общински съветници, защото към настъпването на предизборната кампанията са обвиняеми за тежки престъпления.

"Тази временна наказателна неприкосновеност във всички случаи не може да настъпи преди началото на изборната кампания, 14 юни, и тази наказателна неприкосновеност не следва да се прилага за деяния, извършени преди тази предизборна кампания", каза Радослав Лазаров, говорител на Варненската окръжна прокуратура

Адвокатите обаче смятат, че този специфичен имунитет налага спиране на производството и отмяна на мерките за неотклонение, независимо кога е повдигнато обвинението.

"От момента на регистрирането на кандидат за народен представител той вече придобива този имунитет, а не както смята прокуратурата, само 21 дни от започване на точно конкретната предизборна кампания", заяви Иван Томов, адвокат на Веселин Данов.

Евентуалното спиране на наказателното производство срещу Данови ще засегне и останалите 22-ма обвиняеми, чиито мерки за неотклонение също ще бъдат заменени с по-леки.

"Защото самият факт на спиране на наказателното производство означава преустановяване движенията и действията по това досъдебно производство", каза защитникът на Данов.

Третият общински съветник Иван Славков, обвиняем по същото „мегадознание" също обмисля възможността да се възползва от вратичката в закона и да се кандидатира за депутат. Основните обвинения срещу тримата са за организиране на престъпна група, склоняване към проституция, трафик на хора, разпространение на наркотици, пране на пари.

Още за изборите вж. в Izbori.btv.bg.